Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване разкрива най-добрите упражнения за пациенти с диабет тип 1

23 август 2024, 07:10 часа

Ново проучване разкрива кои са най-добрите видове упражнения за пациенти с диабет тип 1.

Изследването е ръководено от Федералния университет на Долината в Сан Франциско в партньорство с университета в Стафордшир, за да се проучи оптимизирането на тренировките за пациенти с диабет.

Още: Как ви алармира тялото при проблем с холестерола: 5 признака

„Това проучване е важно, тъй като на пациентите с диабет често им липсва мотивация за физически упражнения като средство за справяне със състоянието им“, обяснява д-р Пуя Солтани от университета в Стафордшир.

„Една от причините за това е, че физическата активност може да доведе до спад на кръвната захар, което причинява дискомфорт и демотивация. Изследвахме дали видът на физическата активност може да смекчи тези спадове на кръвната захар.“

19 души с диабет тип 1 участват в две рандомизирани проучвания за измерване на гликемичните и сърдечносъдовите реакции след интервални упражнения и непрекъснати упражнения.

Всички участници са участвали в 30-минутни умерени аеробни упражнения на бягаща пътека.

Интервалната аеробна сесия е включвала редуване на 1-минутни интервали при 40 % и 60 % от очакваната максимална консумация на кислород (VO2max). Непрекъснатите упражнения се извършват при 50% от VO2max.

Сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на кръвната глюкоза са измерени преди, непосредствено след и 20 минути след сесиите. Оценени са също така степента на възприемане на усилието и нивата на удоволствие.

При различните полове и сесии са установени сходни стойности на сърдечно-съдовата активност, степента на възприемане на натоварването и нивата на удоволствие.

Изследването обаче установява разлики в нивата на кръвната глюкоза между участниците от мъжки и женски пол, като при мъжете намалението е по-голямо.

Мъжете показват по-висока степен на намаляване на кръвната глюкоза непосредствено след и 20 минути след продължителни аеробни упражнения, както и непосредствено след интервални упражнения.

За разлика от тях, жените показват намалени стойности на кръвната глюкоза само след продължителни упражнения.

Констатациите показват, че разликите между половете са важни при предписването на физически упражнения за пациенти с диабет тип 1, за да се избегне по-голямо понижение на глюкозата, което може да доведе до епизоди на хипогликемия.

Д-р Хорхе Луис де Брито-Гомес от Федералния университет в Сан Франциско казва: „Нашето проучване показа, че при пациенти от мъжки пол интервалните упражнения, като например кратки периоди на ходене, са за предпочитане, когато започват с ниски нива на кръвната захар. Обратно, продължителните упражнения, като бягането, са по-подходящи за тези с по-високи начални нива на кръвната захар. Тези подходи могат да помогнат за предотвратяване на внезапни спадове на кръвната захар."

Още: Мускулни болки: Естествен лек, който действа

„За пациентките както интервалните, така и непрекъснатите аеробни упражнения изглежда са ефективна отправна точка. Надяваме се, че тези констатации показват, че трябва да се обмислят специфични за пола препоръки за предписване на аеробни упражнения, особено за мъже с нередовни нива на физическа активност.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес