Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага ли сънят за отслабване

24 юни 2024, 09:32 часа

Руският сомнолог д-р Елена Царева споделя, че пълноценният сън с достатъчна продължителност помага за отслабване, като насърчава производството на определени хормони.

Реклама

Възможно ли е отслабване чрез сън?

Д-р Царева потвърждава, че отслабването чрез сън наистина е възможно. Важно условие: сънят на човек трябва да е достатъчно дълъг.

„За да отслабнете, трябва да спите според индивидуалната си норма, но не по-малко от четири часа. Трябва да се обърне внимание и на качеството на съня“, споделя д-р Царева.

Това е най-добрата ядка за отслабване

Специалистът отбелязва, че по време на сън тялото произвежда хормони (например тестостерон и соматотропен хормон), които активират процесите на превръщане на мазнините в енергия и разграждането им във вода. Благодарение на това можете да отслабнете с 1-1,5 кг на нощ сън, споделя сомнологът.

Д-р Царева подчертава, че има значение и качеството на съня – човек трябва да прекарва достатъчно време във фазата на дълбок сън. Именно при това условие се получава пълното производство на хормони, които стимулират изгарянето на мазнини и насърчават загубата на тегло.

Полезни съвети за бързо отслабване 

Ето какво включват те:

  • Трябва да спите достатъчно, поне 7 часа - липсата на сън се отразява на състоянието на тялото и допринася за натрупването на излишни килограми;
  • Вечеряйте не по-късно от 3-4 часа преди лягане;
  • Балансирайте диетата си: за по-добри и по-бързи резултати премахнете сладкишите, солта и млечните продукти;
  • Поддържайте калориен дефицит от 15%;
  • Пийте най-малко 1,5 литра на ден - това намалява апетита, ускорява метаболизма и помага да се избегне дехидратацията;
  • Яжте по едно и също време - храната ще се усвои по-добре, тъй като стомахът ще свикне с нея и ще може да произведе необходимото количество стомашен сок в точното време;
  • Не преяждайте и оставяйте масата малко гладни;
  • Поддържайте физическа активност – много кардио и силови тренировки, но задължително си отделете ден за възстановяване;
  • Отделете време за масажи, парна баня или сауна, а също и вземете контрастен душ - метаболитните процеси и метаболизмът ще се ускорят, течността ще напусне тялото по-бързо и подуването ще изчезне.

Спазването на тези условия е полезно както за загуба на мазнини, така и за изграждане на качествен начин на живот. 

Топ 5 на зеленчуците, които помагат за отслабване

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес