Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага ли магнезият за отслабване?

10 октомври 2024, 16:20 часа

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Ако се включи правилно в диетата ви, може да насърчи отслабването, пише изданието The Health Site.

Възможно ли е да отслабнете с магнезий?

Въпреки че все още са необходими повече изследвания, за да се установи пряка връзка между приема на магнезий и загубата на тегло, е известно, че той влияе върху определени процеси в тялото, участващи в неговия контрол:

Участва в производството на енергия и метаболизма – магнезият е важен компонент за производството на енергия. Той играе ключова роля в метаболизма на аденозин трифосфата (АТФ), основната молекула за съхранение и пренос на енергия в клетките. За да стане активен АТФ, той трябва да се свърже с магнезия, за да образува комплекс. Този комплекс спомага за улесняването на няколко метаболитни процеса, включително тези, свързани с производството на енергия. 

Вредно ли е да се пие магнезий всеки ден?

Магнезият може също да помогне при загуба на тегло, като повлияе на това как червата преработват хранителните мазнини. Когато магнезият се свързва с мазнините, той образува така наречените сапуни - съединения, които тялото не може лесно да абсорбира. 

Регулира нивата на кръвната захар – магнезият може да подпомогне загубата на тегло, като помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Изследванията показват, че магнезият помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, като повишава способността на тялото да реагира на инсулин. Инсулинът е хормонът, отговорен за преместването на глюкозата (захарта) от кръвта в клетките. Когато клетките на тялото реагират ефективно на инсулин, това се нарича инсулинова чувствителност. Обратно, когато тялото не реагира на инсулин, което води до високи нива на кръвната захар, състоянието се нарича инсулинова резистентност. 

Повишеният прием на магнезий може да насърчи загуба на тегло чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и понижаване на нивата на кръвната захар, предотвратявайки инсулиновата резистентност и натрупването на излишни телесни мазнини.

Намалява възпалението – хроничното (дългосрочно) възпаление е един от механизмите, които са в основата на наддаването на тегло и затлъстяването. Изследванията показват , че затлъстяването се характеризира със състояние на продължително нискостепенно възпаление, причинено от освобождаването на възпалителни молекули от мастната тъкан. Един възпалителен маркер, който обикновено е повишен при затлъстели индивиди, е С-реактивният протеин (CRP). Доказано е, че приемът и добавките на магнезий намаляват хроничното възпаление, свързано със затлъстяването. 

Магнезият може да помогне за ограничаване на апетита. Изданието допълва, че някои доказателства сочат, че магнезият стимулира тънките черва да освобождават хормона холецистокинин (CCK). CCK е известен със способността си да потиска глада и да намалява приема на храна. 

Когато нивата на кръвната ви захар са балансирани, ще бъде по-малко вероятно да изпитвате силен глад и апетит, което може да доведе до прекомерна консумация на храни с високо съдържание на захар.

Дневният прием на магнезий е както следва:

  • възрастен мъж: 400-420 mg;
  • възрастна жена: 310–320 mg;
  • по време на бременност: 350-360 mg;
  • по време на кърмене: 310–320 mg.

Можете да си набавите магнезий, като пиете обогатена с минерали вода и голямо разнообразие от зелени листни зеленчуци, бобови растения, ядки, семена и пълнозърнести храни, пише още здравният портал. 

Лекар: Това е най-доброто време за прием за магнезий

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес