Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно: Магнитните бури са мъка, но ви предоставяме план А и план Б

08 юни 2024, 06:41 часа

Тежките и неприятни магнитни бури са изпитание за немалък дял от хората. В този много полезен за вас текст обаче ще коментираме абсолютно всичко, което ви е полезно, за да се преборите с тях. Както и в крайна сметка ще ви разкрием начин, по който да разбирате с точност в кои дни ще се явят магнитни бури.

Защо все повече хора се оплакват от магнитните бури?

Не са малко изследванията, които показват, че почти 50 % от хората попадат под въздействието на магнитните бури, а в последно време броят им повишава растежа си. Не всички от тях знаят, че личното неразположение, повишената нервност, крехкият сън, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са породени или подсилени от магнитните бури. При немалко хора различни видове дискомфорт се усещат, могат да бъдат усетени два дни по-рано преди избухването на магнитната буря, а при други - в окото на бурята.

Всичко обаче е преодолимо - всеки може да се приспособи и минимизира реакцията си към магнитната буря, ако промени навиците си и поне за няколко дни изпробва ефективни стратегии за олекотяване на ситуацията. Истината е, че тези навици са изключително подходящи за вас и ще ви въздействат здравословно така, че не само когато се разразяват магнитните бури, а винаги в ежедневието да имате перфектна кондиция и всеки да се интересува как я поддържате. Затова тук ще направим кратък списък на всичко, което ви е изключително важно да знаете за магнитните бури и какви стратегии да използвате, за да се сблъскате с победен изход с тях.

Интересен въпрос: Метеочувствителни ли сте?

В случай, че магнитните бури ви докарват до неприятни състояния, то по всяка вероятност вие принадлежите хората, предразположени към по-изразена чувствителност към времето и неговите промени. Дори и да е така, това не трябва да ви докарва до отчаяние - всъщност почти половината от населението са метеочувствителни.

Какво е най-характерното за тях? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора изпитват различни промени в психическата нагласа, както и физически дискомфорт, когато има резки климатични промени. Смяната на сезоните, по-голяма влажност или прекалена сухота на въздуха, силните жеги или неприятният студ, слънчевите изригвания им влияят значително повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора в повечето случаи са малко по-чувствителни от другите и притежават по-ранима психика. Понякога получават болезнени усещания в ставите или мускулите при рязка промяна на времето. Типично за тях е и безсънието. Обикновено се оплакват от занижена работоспособност, разсеяност и отслабена концентрация. Натрапчивото чувство за задух е обичайно.

Хроничните заболявания са силно изразени при хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - в такъв случай промените във времето имат негативно въздействие върху вас . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват неприятна слабост, трудности при заспиване и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако принадлежите към този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво бихте могли да направите по време на магнитните бури.

Няколко хитрини, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Какви храни да хапвате по време на магнитна буря

Какво ще има в чинията в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от първостепенно значение за вашата боеспособност срещу трудния период. Диетата, която ще подкрепи тялото и духа, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти.

- Консумирайте повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително уместен вариант са стафидите, кайсиите и печените ябълки. Много добре подпомогат здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- Ако обичате да готвите вкъщи, от варивата сега е перфектният момент за боб и леща. Тези варива действат изключително облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: Би било добре да е ръжен, защото е пълен с витамините от групата Б, които имат силно въздействие за нервната система. Забравете обаче за белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Изборът е много голям, но тук ще ограничим до основните. Това са шипка, валериан, мента, глог, мащерка, маточина. Може дори да си направите отвара от няколко билки, които влияят чудесно на здравето.

- Закуската е нещо, което не би било добре да пропускате . Направете си нещо с елда - тя е изключително полезна. Ако сложите в кашата мляко, би било добре да е нискомаслено.

- Опитайте се да избягвате месото, да се приема повече риба.

• Най-важните навици, които да спазвате

По време на магнитните бури не забравяйте да си почивате повече. Сънят е повече от задължителен - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, отдайте се на следобедната дрямка.

Разходките са едно от най-важните неща в тези дни, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е най-подходящият момент, в който да се отдадете на тях. Не е нужно разходката да е дълга, но едни разведряващи 30 минути ще са ви напълно достатъчни. Ако не ви е до разходка и предпочитате да си стоите вкъщи, то една десетминутна гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви повлияят добре също.

Намалете пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Ако пушите, редуцирайте цигарите. Не яжте пикантни и твърде солени храни.

Освободете се от тежката физическа работа, както и от стреса. Редуцирайте кибиченето пред телевизора, компютъра и телефона. Изключете ги поне час или два преди да заспите.

Половин таблетка аспирин, ако не ви причинява проблеми със стомаха и червата, ще изиграе допълнителна и благоприятна роля в цялостния подход.

Можете да въведете в ежедневните грижи за себе си контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в банята.

Никак не се препоръчва поглъщането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки нещо, което не ви е необходимо. Кофеинът пречи по време на магнитните бури, най-вече по причина на превъзбудата, която предизвиква.

Ключови решения не вземайте и шофирайте внимателно.

Къде да проверим дали бурята е ударила

Би трябвало да сте забелязали, че в социалните мрежи е наситено с непрекъснати информации за магнитни бури. За съжаление обаче не всички от тях имат истинска стойност. На практика има един-единствен метод да се осведомите прецизно за бурите - той е на страницата на НИМХ на БАН.

Ето тук

.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес