Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни съвети как да се грижите за здравето на черния си дроб

22 юли 2023, 10:58 часа

За да функционира организмът правилно, той трябва да бъде здрав. Това означава, че органите трябва да работят добре, а за да се случи, то човек трябва да полага грижи за тях и да им обръща внимание. В днешно време хората водят доста забързан начин на живот и често не намират време за себе си. Липсата на редовни профилактични прегледи, недостатъчната физическа активност, стреса, нездравословният начин на живот са все фактори, които могат да влошат здравето.

Всеки орган има своите жизненоважни функции. Черният дроб изпълнява един от най-важните процеси – той филтрира организма и изпълнява над 500 функции в тялото. Черният дроб е най-големият твърд орган в човешкото тяло, намира се в горната дясна част на корема. За съжаление, е възможно да имате проблеми с черния дроб и да не знаете, защото често няма симптоми. Когато обаче проблемът е в напреднал стадий, може да се усетят спазми в областта, урината и изпражненията да променят своя цвят, да се загуби апетит и да се появи постоянна умора и раздразнителност.

Учени: Едва ли предполагате, че това е най-вредният алкохол за черния дроб

Вижте няколко съвета как да се грижите за своя черен дроб и да се предпазите от развитието на чернодробни проблеми:

Грижете се за теглото си

Излишните килограми могат да доведат до образуване на мазнини в черния дроб. Пречистването на организма и отслабването ще поддържат нормални нива на глюкоза в кръвта и черният дроб ще функционира нормално.

Не прекалявайте с алкохола

Алкохолът е един от най-големите врагове на черния дроб. Въпреки че през повечето пъти този орган успява да се саморегенерира, понякога не успява, когато човек наистина прекалява с количеството алкохол. Ако ограничите или дори спрете приема на алкохолни напитки, ще се радвате на здрав черен дроб.

Приемайте билки

Има огромно разнообразие от билки, които имат благоприятен ефект върху черния дроб – бял трън, цикория, змийско мляко, черна ряпа, глухарче, артишок и жълт смил.

Консумирайте сезонни плодове и зеленчуци

Най-добре ще бъде, ако имате възможност да консумирате храна, която сами си отглеждате. Ако нямате това щастие, купувайте си плодове и зеленчуци от сигурни източници и консумирайте само сезонни продукти. За здравето на черния дроб се грижат най-вече цвеклото, авокадото и грейпфрутът.

Лекар: Това е най-полезното месо за черния дроб

Движете се

Без значение дали ще спортувате нещо, или ще се разхождате в парка, важно е животът ви да бъде изпълнен с редовна физическа активност. Активният начин на живот ще поддържа здравето и ума ви в кондиция. Съветваме ви да правите нещо, което ви доставя удоволствие – йога, тенис на корт, фитнес, каране на колело и т.н.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес