Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко яйца на ден може да яде всеки възрастен без проблем

15 октомври 2024, 18:35 часа

Яйцата са основен продукт в нашата кухня и се срещат не само на закуска, но и като част от редица ястия, сосове и дресинги. Те са изключително хранителни, съдържат разнообразни витамини и минерали и предоставят редица здравословни ползи. Всеки, който редовно консумира яйца, вероятно се е питал – какво количество е безопасно да се яде на ден? В статията ще разгледаме препоръчителния дневен прием на яйца, както и какво казват специалистите за тяхното влияние върху здравето.

Колко яйца е безопасно да се ядат на ден?

Диетолози и лекари често имат различни мнения относно количеството яйца, което можем да консумираме ежедневно. Въпреки че яйцата съдържат ценни хранителни вещества, някои експерти посочват, че по-големите количества могат да повишат холестерола и триглицеридите в кръвта, което може да доведе до сърдечносъдови проблеми. Според други специалисти, ако човек е здрав, може без проблем да консумира до две яйца на ден, тъй като холестеролът в тях не винаги води до повишаване на нивата на холестерол в организма. За повечето хора това количество е безопасно и осигурява нужните протеини и витамини.

Колко яйца на ден можете да ядете, без да рискувате здравето си

Какви са ползите от консумацията на яйца?

1. Богати на основни хранителни вещества

Яйцата съдържат множество важни хранителни вещества, включително витамини B1, B6, B12 и минерали като калций, желязо и фосфор. Яйчният жълтък осигурява над 90% от тези хранителни вещества, което ги прави полезни за енергийния метаболизъм и поддържането на здрави кости и зъби. Освен това, яйцата съдържат лутеин, който е от полза за зрението и помага за защитата на ретината от увреждания.

2. Отличен източник на протеини

Протеините в яйцата са висококачествени и лесно усвоими, което ги прави подходящи за хора от всички възрасти. Протеините помагат за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан, което е от полза за активно спортуващите и за тези, които се възстановяват след физически натоварвания. За тези хора яйцата са перфектна добавка към дневното меню.

яйца

3. Подобряват паметта и концентрацията

Яйчният жълтък съдържа холин, който подпомага паметта и концентрацията. Проучвания показват, че редовната консумация на яйца може да има положително въздействие върху когнитивните функции, като подобрява рефлексите и помага за по-добра концентрация в ежедневието.

Какво трябва да знаем за холестерола в яйцата?

Въпреки че яйчният жълтък съдържа холестерол, изследванията показват, че за здравите хора той не води задължително до повишаване на холестерола в кръвта. Холестеролът от храната се обработва по различен начин от холестерола, произведен от организма, затова умерената консумация на яйца не е проблем за повечето хора. За хората с диабет, висок холестерол или високо кръвно налягане обаче се препоръчва да ограничат количеството яйца, особено на жълтъците, за да избегнат допълнително натоварване на сърдечносъдовата система.

По колко яйца могат да се ядат на ден - всеки трябва да знае това

Как да включим яйцата в здравословното си меню?

Едно варено яйце съдържа около 70 калории, но осигурява дълготрайно чувство на ситост. Затова яйцата са подходящи за закуска, особено когато се комбинират със свежи салати или зеленчуци. Здравословен начин да ги консумираме е сварени или печени, вместо пържени. Добавянето на малко зехтин към салатата или ястието със яйца също може да увеличи хранителната стойност, като осигури полезни мазнини и антиоксиданти.

Яйцата са вкусни, хранителни и лесно достъпни. За повечето здрави възрастни е безопасно да консумират по две яйца на ден. Те предоставят разнообразие от основни хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето, очите, костите и мозъка. Яйцата са отлична добавка към ежедневното ни меню, като балансират храненето и осигуряват важни протеини и минерали. За хора с хронични заболявания, е препоръчително да се консултират с лекар относно количеството яйца, което е подходящо за тях.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес