Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

84309
Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване
Снимка: iStock/Guliver

Внезапна и остра болка в плешката, раменния пояс или кръста – подобни оплаквания, особено ако те се появяват повече от веднъж, може да говорят за наличието на плексит. Болките от този вид не трябва да се подценяват, а да са сигнал за посещение при специалист.

Какво представлява плекситът?

Плексит или плексити представлява група заболявания, при които е налице увреждане на нервния сплит, образуван от гръбначно-мозъчните нерви. Най-често заболяването „атакува“ раменния пояс, но поради неврологичния си характер би могло да се разпространи и в областта на кръста и горната част на краката. Съществуват няколко вида плексит, като в зависимост от разположението на засегнатите области се разграничават основно раменен, шиен, поясен и седалищен.

От какво се причинява?

Причините за появата на плексит са различни. Те могат да са свързани с дегенеративно заболяване на прешлените, травма, нараняване, разтягане при рязко движение. Една наглед безобидна вирусна инфекция или настинка също би могла да доведе до подобен проблем. Честото използване на компютър и неправилната стойка пред монитора, съчетани с часове употреба на „мишката“ са една от съвременните причини за поява на плексит. Наличието на тумори в областта на сплита, изкривяване на гръбнака, някои възпалителни процеси и автоимунни заболявания понякога също отключват това неврологично нарушение.

Симптоми при плексит и диагностика

Основният симптом на плексита е внезапната и остра болка, най-често в областта на плешката и рамото, като тя се усилва при натоварване на нервния сплит, както и през нощта. Болката обикновено е в едната половина на тялото и може да се разпространи към предмишницата и пръстите на ръката. При обостряне човек може дори да не успее да се обърне и да смени посоката на главата си. Когато е засегната тазовата област болката „пълзи“ по седалището, бедрото и може да обхване целия крак. Характерно е и усещането за парене, мравучкане, трудности при движението в засегнатата част, чувство на скованост. Болката се проявява и при палпация (натиск) на точките около гръбначния стълб. При тези симптоми консултацията със специалист невролог е от особено значение не само за успешното третиране на заболяването, но и за правилното му диагностициране, защото заради сходните оплаквания то може да бъде сбъркано с други неврологични проблеми като радикулит.

Лечение

Лечението на плексит е пряко обвързано с причината за неговата поява. На първо място обаче е необходима консултация със специалист, който след преглед ще даде насока и за нужната терапия спрямо конкретния пациент. При по-леки форми на плексит тя би могла да е свързана със съвети за почивка и избягване на позите, които водят до обостряне на състоянието. Лекарят може да изпише и различни медикаменти, сред които обезболяващи, противовъзпалителни лекарства, кортикостероиди, магнезиеви препарати. Рехабилитация, физикални процедури, масажи, балнеолечение и кални бани по преценка на специалист също биха облекчили неприятните усещания, породени от плексит. При някои по-тежки състояния е препоръчително и носенето на т. нар. ортеза или шийна яка. Не е изключена и хирургична намеса. Във всеки случай неглижирането на състоянието не се препоръчва, защото то би могъл да доведе по-сериозни последици като изкривяване на гръбнака, мускулна слабост, проблеми със захвата и цялостно да влоши качеството на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Какви са препоръчителните нива на холестерол според възрастта ни?

За кои хора е противопоказно да ядат ягоди?

Ленено масло - за кого е най-полезно

Как да се грижим за здравето и красотата си през лятото: Емилия Белчева в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Как да спим при болки в кръста: Съвети от специалист по съня и неврохирург

Ако искате да отслабнете, НЕ пропускайте вечерята

За бързо отслабване: Яжте бадемите с това

Кръвен съсирек: Признаци, които не трябва да пренебрегвате

Може ли да се ядат семките на динята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com