Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паразити в тялото - лекар разкри какви са симптомите

15 август 2023, 18:01 часа

Паразитите в тялото невинаги причиняват инфекция, но въпреки това наличието им може да доведе до куп здравословни проблеми. Причината за това са отделяните от тях токсични вещества, които попадат в кръвта.

Може да се подозира паразитна инфекция при човек, като се обърне внимание на съпътстващите симптоми. Това споделя д-р Олга Малиновская и допълва, че те може да се изразят в повишена температура, стомашни болки и неразположения, умора, отпадналост.

Какво издава паразити в тялото?

Според нея няма ясни признаци за развитието на паразитна инфекция в организма, но трябва да се обърне внимание на някои симптоми. Сред тях - повишаване на телесната температура до 37 градуса или малко повече, силна умора без видима причина, появата на липсващи преди това алергични реакции.

Лекар: Едва ли предполагате, че точно този симптом издава, че в тялото ви живеят паразити

Промяната на състоянията също може да се счита за тревожен сигнал: влошаването се редува с периоди на нормално благополучие. Това показва, че патогените се размножават циклично. Друг симптом може да се счита за неизправност в храносмилателната система, включително загуба на апетит, загуба на тегло, болки в корема и други. Също така, намаляването на нивото на хемоглобина и червените кръвни клетки може да говори за паразитоза, казва д-р Малиновская. 

Експертът споделя и как тези патогени въздействат на тялото ни:

  • Механично въздействие - например, ако аскаридите са в червата, те, разбира се, ще притиснат и наранят чревната стена. В някои случаи предизвикват възпалителен процес. Ако например ехинококът се намира в черния дроб или в бъбреците, съответно ще настъпи компресия на тъканите. Това е класически, механичен ефект: спукване, натиск, дисфункция на органа или системата, в която се намира паразитът. Има много не само луминални паразитни микроорганизми, които присъстват в стомашно-чревния тракт, но има и много тъканни паразити, които могат напълно да реализират така нареченото механично действие.
  • Стимулиране на алергични реакции - в случая пациентът попада в омагьосан кръг - посещение при дерматолог, при педиатър, при терапевт, при алерголог, но често лекарите не насочват вниманието си върху наличието на евентуални паразитни инвазии. Всеки паразит, дори баналните глисти, може да доведе до образуването на сериозни алергични реакции и те могат да бъдат различни, както върху кожата, така и да засегнат бронхопулмоналния тракт. Например честият обструктивен бронхит - при децата може да се дължи на факта, че в червата живее някакъв вид паразит.
  • Влияние върху микрофлората - тя обитава всички наши лигавици, кожа, органи, тъкани. Когато функционира нормално, произвежда витамини, минерали, хормони, ензими и помага на тялото ни да функционира нормално. Но при паразитоза тези процеси са нарушени.

Още: Пийте по 50 мл от този алкохол 3 вечери и тялото ви ще се изчисти от всички паразити

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес