Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не е късно: Дори на 75 години отказването на цигарите увеличава продължителността на живота

10 октомври 2024, 11:20 часа

Според ново изследване хората, които отказват цигарите дори на 75-годишна възраст, могат да увеличат продължителността на живота си.

Никога не е късно

Резултатите показват, че никога не е късно да се направи избор на здравословен начин на живот.

Още: Какво се случва с тялото ви от първите минути до години, след като спрете да пушите

Учени в областта на общественото здраве от Университета на Мичиган (U-M) твърдят, че тяхното изследване подкрепя „изключително важната оценка, че отказването от тютюнопушене е най-доброто нещо, което хората могат да направят, за да увеличат продължителността на живота си“.

Мотивация

Това познание може да мотивира сериозно хората, които са пушили през целия си живот и които може би са се примирили с дългосрочния повишен риск от рак или сърдечносъдови заболявания.

Едно проучване, проведено сред близо 13 000 мъже на средна възраст, показва, че тези, които в началото на изследването пушат по 30 или повече цигари на ден, са изложени на 21% по-висок риск от смърт през следващите 25 години.

Още: Билкови чайове, които потискат желанието за цигари

Тези рискове обаче не са изначални. Многобройни проучвания са установили, че отказването от тютюнопушене на всяка възраст е съпроводено с краткосрочни ползи за здравето, а сега изследователи от Университета в Мадрид са установили, че дългосрочните ползи не се ограничават само до младите и възрастните на средна възраст, които отказват цигарите.

Снимка: iStock

Данни

Още: Лекар: Вейповете може да доведат до внезапна детска смърт

Техните оценки показват, че хората на възраст между 35 и 75 години, които са пушили в миналото, са увеличили значително продължителността на живота си, отказвайки цигарите.

Използвайки публично достъпни, национално представителни здравни данни, екипът извършва серия от изчисления, за да оцени средния брой години, загубени поради тютюнопушене, и средния брой години, спечелени от отказването на цигарите на различни възрасти, предаде БГНЕС.

Възрасти

Разгледаните възрасти за отказване от цигарите са 35, 45, 55, 65 и 75 години.

Още: ЕК препоръча забрана за пушене и на открито - включени са не само традиционните цигари

Очакваната продължителност на живота на отказалите се от пушенето, е сравнена с тази на хората, които са продължили да пушат на конкретните възрасти, и с тази на онези, които никога не са пушили на съответните години. Оценките от изследването са представени на графики въз основа на вероятността.

Прогнози

В сравнение с тези, които никога не са пушили, за лицата, които са пушили на 35-годишна възраст и са продължили да го правят през останалата част от живота си, се прогнозира, че ще загубят средно около 9 години живот (23% от общата продължителност на живота им).

За разлика от тях при хората, които са спрели тютюнопушенето на 35-годишна възраст, разликата в очакваната продължителност на живота им и тази на тези, които никога не са пушили, е само около 1 година. С други думи, те са си възвърнали средно около 8 години от очаквания живот.

Още: Euronews: ЕК готви забрана за пушене не само на закрито, вейпингът също е включен

Констатации 

Констатациите се потвърждават от предишно проучване на изследователи от Канада и Норвегия, което установи, че ако човек успее да спре да пуши за едно десетилетие, той може да предотврати загубата на същия период от години живот.

Но дори и в по-напреднала възраст, спирането на тютюнопушенето има своите здравни ползи.

Прогнозите са, че лицата, пушили на 75-годишна възраст и са продължили да пушат до края на живота си, ще загубят средно около 4,4 години (почти 50% от очакваната продължителност на живота на тази възраст).

Още: Великобритания може да наложи по-строги забрани за пушене на открито

Въз основа на вероятностните криви обаче шансовете за спечелване на поне 1 година сред лицата, които са отказали цигарите на 65 и 75-годишна възраст, са съответно 23% и 14%.

Ясно е, че най-големи ползи има, когато пушачите се откажат от пушенето по-рано, отколкото по-късно, но това не означава, че отказа от цигари тогава е загуба на време. Всъщност то може да ви донесе полза.

„Тези открития могат да бъдат ценни за лекарите, които търсят научни доказателства, за да мотивират пациентите си, които пушат, да се откажат от пушенето“, заключават изследователите от U-M. 

Пулмолог: България е на първо място в ЕС по пушене

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес