Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

19 април 2024, 05:15 часа

Някои симптоми на менопаузата са толкова често срещани и толкова широко обсъждани сред жените, че ние очакваме те да се появят още преди да сме преминали през "промяната". (Горещи вълни, нали?) Но други симптоми на менопаузата могат да бъдат също толкова често срещани, но за тях не се говори толкова много.

Още: Този пренебрегван витамин, може да облекчи симптомите на менопауза

Жените от всички слоеве на обществото достигат до менопауза в някакъв момент от живота си в средна възраст след детеродните си години. И огромното мнозинство от жените съобщават, че са изпитвали някои симптоми на менопаузата - по-точно 4 от 5 жени.

Колкото и смущаващи и неприятни да са някои симптоми на менопаузата, информираността ви може да ви помогне да се подготвите да ги разпознаете и да ги лекувате, ако е необходимо. Освен това то служи като полезно напомняне, че когато става въпрос за менопауза, ние, жените, сме (буквално) всички в това заедно.

Странни симптоми на менопаузата

Чупливи нокти. Не се плашете, ако ноктите ви изглеждат по-сухи от обикновено. По-ниските нива на естроген могат да доведат до дехидратация, която може да се отрази на ноктите ви точно толкова, колкото и на кожата. Това е най-подходящият момент да наблегнете на течностите и да се храните здравословно!

Проблеми със зъбите. Благодарение на понижените нива на естроген цялото ви тяло всъщност става по-сухо - включително устата ви. А сухотата в устата може да доведе до кариес и кървене на венците, наред с други неща. За да избегнете тези проблеми, практикувайте добра дентална хигиена всеки ден и посещавайте зъболекар за всякакви притеснения, които може да имате.

Загуба на плътност в гърдите. Много жени забелязват след менопаузата, че сутиените им изглеждат много по-свободни, отколкото са били преди. Поради промяната в нивата на естроген гърдите ви може да не са толкова пълни, колкото са били преди.

Изтъняване на косата или дори косопад. Поради колебанията в хормоните изтъняването на косата и косопадът могат да бъдат много често срещани. Най-добрият начин да се справите с това е да използвате меки шампоани и балсами и да избягвате всякакви химически процедури, които биха могли да отслабят косата ви още повече.

Повишаване на либидото. Преди да започне менопаузата, в тялото ви може да настъпи рязък скок на естрогена, което може да накара сексуалното ви желание да се повиши. Въпреки всички други физически промени, които се случват, може да искате повече секс, отколкото преди менопаузата!

Още: Естествени средства за борба с горещите вълни при менопауза

Усещане за сухота "там долу". Като се върнем към понижената хидратация на тялото ви, не е необичайно да изпитвате вагинална сухота. Загубата на еластичност там долу също може да причини дискомфорт и дори леко кървене по време на полов акт. Овлажняващите продукти на водна основа и лубрикантите, специално предназначени за тази област, могат да помогнат.

Увеличаване на теглото. Благодарение на това, че менопаузата забавя метаболизма, не е необичайно да напълнеете по време на менопаузата или дори след нея. При много жени се случва, така че няма от какво да се срамувате!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес