Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите зеленчуци, които свалят кръвната захар

14 юни 2024, 08:20 часа
Реклама

Учени от университета Едит Коуан в Австралия обявиха, че са открили храни, които понижават нивата на кръвната захар. По-специално консумацията на листни зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле има положителен ефект върху нивата на кръвната захар, казват експерти.

Реклама

Зеленчуци, които свалят кръвната захар

В статията си за списание JCEM биолозите подчертават: „Освен това тези зеленчуци могат да повишат чувствителността към инсулин“. Пояснява се, че до такива изводи се е стигнало по време на проучването.

Експериментите са установили също, че повишената консумация на зеленчуци като цяло намалява нивата на кръвната захар.

Правила за хранене при висока кръвна захар

Що се отнася до яденето на листни зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци, това има благоприятен ефект върху регулирането на нивата на инсулина.

По отношение на броколите, те имат следните полезни свойства. Поради наличието на антиоксиданти и вещества, които насърчават детоксикацията на организма, този вид зеле предотвратява образуването на ракови клетки. Проучванията показват, че редовната му употреба значително намалява риска от тумори на дебелото черво, млечните жлези, яйчниците и други органи. В този случай е достатъчно да ядете само 50-100 гр броколи на ден, за да постигнете този ефект.

Броколите насърчават отслабването. Факт е, че те съдържат много витамин К, а той от своя страна спомага за усвояването на витамин D. Последният, както е известно, предотвратява отлагането на мастна тъкан и предпазва тялото от наднормено тегло.

Високо съдържание на фибри - този компонент се намира в големи количества в броколите. С помощта на фибрите се активира възстановяването на увредените тъкани на вътрешните органи, както и се установява чревната микрофлора и се подобрява функционирането на храносмилателната система като цяло.

Омега-3 мастни киселини - тези вещества предотвратяват появата на заболявания на сърдечно-съдовата система , а също така предотвратяват атеросклерозата и други заболявания.

Ползи за зрението. Както знаете, броколите съдържат каротеноиди, които са много полезни за зрението. На първо място те предотвратяват образуването на катаракта.

Забавяне на процеса на стареене - тъй като броколите съдържат много антиоксиданти и витамин С, бета-каротин и гореспоменатите каротеноиди, редовната им консумация води до подобряване на метаболизма, неговото ускоряване и забавяне на процеса на стареене.

Хранителни фибри - в броколите също има много от тях. Диетичните фибри предпазват стените на стомаха от бактерии, които причиняват язва и други подобни заболявания.

Как бързо да повишите кръвната захар - 5 начина, които работят

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес