Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите домашни методи за издърпване на гной от рани

23 юни 2024, 16:00 часа

Гнойта, събрана в рана или цирей, често причинява болка, но далеч по-важно е да се предотвратят възможните усложнения, които може да последват. Съществуват различни методи и мехлеми, които могат да помогнат за изсмукването на гной и облекчаване на състоянието. В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните домашни рецепти и средства за премахване на гной от рани.

Реклама

С този лек завинаги ще забравите за гнойните пъпки

Лечебна смес за изсмукване на гной

Една от най-известните и лесни за приготвяне домашни смеси включва мед, брашно и яйчен жълтък. За да я приготвите, счупете яйце и отделете жълтъка. Разбийте го и добавете една супена лъжица брашно и чаена лъжица мед. Смесете добре и съхранявайте в хладилник. Когато е необходимо, нанесете от сместа върху засегнатото място, покрийте с марля и закрепете с бинт или лепенка. Компресът трябва да остане на място за три часа, след което се сменя, а раната се почиства.

Сланина

Сланината е друг ефективен метод за изсмукване на гной. Наложете тънко парченце сланина директно върху раната и покрийте с найлонова торбичка и бинт. Оставете да действа за 3-4 часа или през цялата нощ. Сланината помага да се извлече гнойта и облекчава болката.

 рана, нараняване

Сварен белтък

Сварете прясно яйце, обелете го и използвайте белтъка, като го наложите върху гнойната рана. Завийте с найлон и бинт, оставяйки го да действа няколко часа. Белтъкът изсмуква гнойта и подпомага заздравяването на раната.

Сода за хляб

За този метод се нуждаете от стъклена чаша с гореща вода и щипка сода за хляб. Разбъркайте и потопете засегнатия пръст в разтвора. Внимавайте водата да не е твърде гореща. След като пръстът се набръчка, гнойта ще започне да изтича.

Каква е разликата между цирей и пъпка?

Мехлем от жълтък и мед

Разбийте пресен жълтък и добавете лъжица пчелен мед. Загрейте сместа на котлона, докато се сгъсти, но без да завира. Нанесете мехлема върху раната два пъти дневно. Този мехлем е ефективен за изсмукване на гной и подпомага бързото заздравяване.

Негасена вар, жълтък и зехтин

Загасете бучка негасена вар в 250 мл вода и изчакайте да се избистри. Смесете 2 супени лъжици от течността с 4 супени лъжици зехтин, добавяйки го капка по капка с капкомер. След това добавете разбит половин жълтък. Нанесете мехлема върху марля и поставете на раната. Можете да използвате лист от живовляк или подбел за по-голям ефект.

Домашни средства за лечение на циреи

Бял равнец

Счукайте зелените листа на белия равнец на кашичка и наложете върху гнойната рана за няколко часа. Тази билка е известна със своите лечебни свойства и помага за изсмукване на гнойта.

Домашните рецепти са ефективни и безопасни методи, които можете да използвате. Винаги помнете да почиствате раната преди прилагането на нов компрес и да подменяте материалите, за да постигнете най-добри резултати. С правилните грижи и внимание, вашата рана ще заздравее бързо и без усложнения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес