Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесно и полезно: Регулиране на кръвното налягане с помощта на смокини

23 юли 2024, 09:50 часа

Високото кръвно налягане може да бъде разрушително за сърцето, мозъка и бъбреците. Освен това то причинява и други сериозни усложнения при движението на крайниците. Лекува се с медикаменти, но и чрез здравословен хранителен режим, който не включва бързи и преработени храни.

Още: 4 прости съставки, с които ще подобрите усвояването на хранителни вещества от организма

Плодовете и зеленчуците са сред най-препоръчваните за сваляне на високото кръвно налягане. Един от тях е смокинята - сладък плод, който се консумира както в прясно състояние, така и изсушен.

Смокините се препоръчват за понижаване на кръвното налягане, срещу запек и за добро храносмилане. Тя е един от най-добрите източници на калций - минерал, много необходим за здравето на костите.

Ролята на смокинята при високо кръвно налягане

Експертите твърдят, че смокините, както пресните, така и сушените, съдържат големи количества калий. Този минерал е от съществено значение за функцията на мускулите и нервите. Калият балансира нивата на течностите в организма и регулира сърдечния ритъм. Той разширява кръвоносните съдове и помага за изхвърлянето на натрия чрез урината.

Излишната сол увеличава налягането в кръвоносните съдове и впоследствие повишава кръвното налягане. Препоръчителното количество сол трябва да бъде по-малко от 2,4 г. на ден.

Как да използваме смокинята за понижаване на високото кръвно налягане

Още: Лесен метод за пречистване на белите дробове

Можете да включите смокини в салати или да ги ядете редовно през деня. Можете да вземете няколко изсушени смокини, да ги държите във вода за една нощ и след това да изпиете сока им на сутринта. По този начин ще можете да усвоите повече от хранителните му вещества. Можете да ядете пресни смокини сутрин, като ги смесвате със зърнени храни.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес