Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: За здрави кръвоносни съдове яжте тези храни

17 юли 2024, 12:43 часа

Руският уролог Алмаз Рахимов коментира продуктите, които укрепват кръвоносните съдове.

Най-полезните храни за кръвоносните съдове 

Доктор Рахимов определя джинджифила като един от най-добрите продукти, които подобряват защитата на кръвоносните съдове от увреждане. Съдържа веществото салицилат, естествен аналог на аспирина. Благодарение на действието на този компонент на джинджифила се нормализира кръвообращението и кръвното налягане, обяснява специалистът.

Лекар: Това е най-вредната храна за кръвоносните съдове

Лекарят нарича горчицата полезна и за заздравяване на кръвоносните съдове.

„Горчицата съдържа омега-3 и витамин В6, които намаляват вискозитета на кръвта, почистват кръвоносната система и укрепват кръвоносните съдове“, отбеляза лекарят.

Друга достъпна „суперхрана“ – морските водорасли – също е естествен антикоагулант. С други думи, те намаляват вискозитета на кръвта, което я прави по-малко гъста и податлива на образуване на кръвни съсиреци.

Лекарят също така посъветва да включите в диетата зехтин, който подобрява състоянието на съдовата стена, и чесън, който също намалява плътността на кръвта и поддържа здравата сърдечна дейност.

В същото време д-р Алмаз Рахимов подчертава: "Не можете да разчитате само на продукти при съществуващи проблеми със сърцето и кръвоносните съдове".

По отношение на зехтина той е основен компонент в средиземноморската диета.

Изследвайки здравословните ефекти на средиземноморската диета, учени от Медицинския факултет на Нюйоркския университет обръщат голямо внимание на зехтина. Експертите са убедени, че употребата му ефективно предпазва от образуване на кръвни съсиреци.

„Добавянето на зехтин към салата само веднъж седмично ще има ефект на намаляване на риска от артериална тромбоза, която заплашва човек с инфаркти и инсулти“, твърдят изследователите.

Кръвните съсиреци се образуват от натрупвания на тромбоцити - фрагменти от кръвни клетки, които могат да се слепват, като са много активни. Този процес корелира с повишена заплаха от атеросклероза - съдово увреждане, свързано с влошаване на проводимостта, нарушен кръвен поток и възникване на инфаркти и инсулти.

Изследователите са анализирали състава на кръвта на хора със затлъстяване и са определили как зехтинът може да повлияе на образуването на кръвни съсиреци. Оказа се, че ефектът му намалява активността на тромбоцитите, а в същото време и желанието им да се обединят в клъстери за образуване на холестеролни плаки.

4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес