Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този зеленчук е задължителен за балансиране на хормоните на жените над 45 години

21 септември 2024, 19:48 часа

Руският гинеколог-ендокринолог д-р Александра Мухотина разкри кой е най-добрият зеленчук за регулиране на хормоните на жените след 45 години и най-вече на така важния естроген.

Чесън за балансиране на естрогена след 45 години 

„Колкото по-възрастна стаа една жена, толкова повече този хормон влияе върху здравето, външния вид, активността и нейното настроение“, обяснява лекарят.

Лекар: Този зеленчук бори диабета и подобрява зрението

"Естрогенните скокове значително променят качеството на живот, но не към по-добро. Има продукти, от които жените се нуждаят повече от мъжете“, казва лекарят. „Те помагат на жените да останат винаги енергични, могат да забавят стареенето, поддържат тялото по време на бременност и менопауза и предотвратяват рак на гърдата и сърдечно-съдови заболявания. Разбира се, не всеки ще хареса миризмата на чесън, но е факт, че намалява вероятността от рак на яйчниците при жените. Сусам, бобови растения, ръж, пшеница, всички видове зеле, сини сливи, сушени кайсии, ядки, кайсии, круши, ябълки, грозде, цитрусови плодове и лук също съдържат много фитоестрогени. Освен това са полезни млечните и ферментиралите млечни продукти, червеното месо, птиците и рибата. Но гъбите например могат да предпазят от рак на гърдата. Така че има избор. Важно е само да се обърне внимание на факта, че продуктите са естествени - генетично модифицираните няма да донесат ползи.

„И разбира се, самите дами трябва да следят нивата на естрогена си. В крайна сметка този хормон влияе върху еластичността на кожата и растежа на косата, като цяло, женската привлекателност. За съжаление, хроничният стрес, честата липса на сън и лошото хранене са станали чести спътници на нашите съвременници, което не помага за поддържане на здравето и привлекателността", допълва специалистът.

Други ползи от чесъна

Ежедневната консумация на няколко скилидки от растението нормализира кръвното налягане, намалява тревожността, предпазва от депресия и стрес. Чесънът има положителен ефект и върху резорбцията на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Препоръчително е да се включи в диетата на хора, предразположени към инфаркт.

Чесънът е отлично средство за предотвратяване на много заболявания.

"Нежната половина на човечеството често страда от артроза на бедрената кост, което води до износване на ставите. Болестта е трудно лечима, така че нейната превенция трябва да се работи от ранна възраст. Можете да предотвратите развитието на болестта, като включите чесън в менюто си. Съдържащите се в растението серни съединения имат положителен ефект върху хрущялните стави, връзки и мускули", казва още лекарят.

Този зеленчук може да удължи живота с 10 години, ако се яде всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес