Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този сладък плод предпазва от диабет

19 юли 2023, 07:13 часа

Консумацията на един плод се свързва с редица подобряващи здравето ефекти, включително поддържане на здравословно тегло и предотвратяване на диабет тип 2, според д-р Джули Ъптън. 

Плодът, който предпазва от диабет

Експертът посочва, че една средно голяма круша дава на тялото почти една четвърт от количеството фибри, което трябва да се консумира на ден. Благодарение на фибрите, чувството за ситост продължава по-дълго, а храносмилателната система работи по-активно. Това допринася за загуба на тегло и предотвратява наднорменото тегло.

Освен това, спред диетолога Джули Ъптън, крушите подобряват защитата срещу развитието на диабет. 

Учени: Тази евтина храна е най-добра за кръвната захар при диабет

"Отчасти поради високото си съдържание на фибри, крушите имат нисък гликемичен индекс. Според проучвания хората, които ядат круши и ябълки, са по-малко склонни да развият диабет тип 2", информира специалистът.

Други полезни свойства на крушите

Според д-р Ъптън крушите се отличават с високо съдържание на флавоноиди - антиоксидантни вещества, които имат способността да неутрализират свободните радикали и по този начин да намаляват възпалението.

"Като продукт, който се бори с възпалението, крушите са изключително полезни за кръвоносните съдове и сърцето – като същевременно намаляват вероятността не само от сърдечно-съдови заболявания, но и от някои видове рак", казва експертът.

5 вида болка, които издават висока кръвна захар и диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес