Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този сезонен плод трябва да се яде всеки ден, той сваля кръвното и е богат на йод, здравен съвет за деня, 14 октомври

14 октомври 2024, 10:07 часа

Един сезонен плод е изключително полезен за зрението и нормализиране на кръвното на възрастните хора, казва диетологът д-р Марият Мухина.

За мнозина райската ябълка е известна преди всичко като продукт с високо съдържание на йод, което е важно за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Но освен този микроелемент, той съдържа много други полезни компоненти.

Ползи от райската ябълка за възрастните хора

„Райските ябълки съдържат много калий, от който възрастните хора се нуждаят за здравето на сърдечно-съдовата система. Понижава кръвното налягане, подобрява работата на сърцето и елиминира аритмията“, казва лекарят.

Само 2 порции на ден от тази храна топят мазнините и свалят кръвното

„Оранжевият цвят на плода показва неговото съдържание на бета-каротин. Антиоксидантът е полезен за очите и намалява риска от свързани с възрастта заболявания като катаракта и дистрофия на ретината“, каза Мухина.

Освен всичко друго, райската ябълка съдържа много витамин С, който помага за поддържане на имунната система на по-възрастните хора и устоява на вируси.

Въпреки това, тъй като райската ябълка съдържа фибри, които са трудни за смилане, по-добре е възрастните хора да ядат не повече от два плода на ден. Освен това продуктът е противопоказен при остър гастрит, язва на дванадесетопръстника, неспецифичен язвен колит и други стомашно-чревни заболявания, предупреди лекарят.

Фибрите в зеленчуците и плодовете премахват токсините, стимулират чревната функция и повишават секрецията на стомашен сок. Райските ябълки обаче съдържат танини, които, ако имате слаб стомах, могат да забавят храносмилането, да причинят чревна непроходимост и да причинят болки в корема. Поради това също не се препоръчва да се дава райска ябълка на деца под тригодишна възраст, които все още не са развили храносмилането.

Райската ябълка е полезна за кръвта. Стресът и неправилното хранене могат да доведат до развитие на анемия, когато нивата на хемоглобина в кръвта намаляват. Основните симптоми са замаяност, сънливост и апатия. В такива случаи, в допълнение към лечението, предписано от Вашия лекар, можете да включите райска ябълка в диетата си. Помага за производството на червени кръвни клетки, разрежда, ускорява и почиства кръвта - тялото се обогатява с кислород, кръвното налягане се стабилизира и благосъстоянието се подобрява.

Райската ябълка помага за премахване на излишните мазнини. Магнезият и калият в райската ябълка подпомагат отделителната и пикочно-половата система. С ежедневната консумация на плода ще намалите риска от камъни в бъбреците; райската ябълка ще помогне за премахване на излишните соли от тялото и премахване на подуване на ръцете и краката.

Измерване на кръвнотоо - грешката, която всички правят

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес