Лекар: Този плод сваля бързо захарта и вдига инсулина

1270
Лекар: Този плод сваля бързо захарта и вдига инсулина
Снимка: iStock

Руският лекар д-р Олга Трепова споделя, че има един плод, който бързо нормализира нивата на кръвната захар и подобрява производството на инсулин. Според доктора става дума за черешите. Според експерта всеобщото схващане, че този плод е много сладък и затова е забранен за диабетици, е погрешно.

Ползи от черешите за кръвната захар

Както обяснява д-р Трепова, не всички захари са вредни. Скоковете в кръвната захар се провокират от бързи въглехидрати, които включват тестени изделия, картофи, сладкиши и газирани напитки. При черешите захарите се усвояват много бавно. В същото време гликемичният индекс на този плод е само 22, което не е никак висока стойност.

Лекар: Тази храна ще свали кръвната захар до 3,8 mmol/l само за 1 седмица

Лекарят подчертава, че черешите са богати на фибри, които предотвратяват усвояването на захарта, както и на антоцианини, които подобряват производството на инсулин и по този начин намаляват нивата на кръвната захар.

Други ползи от черешите

Също така черешите съдържат калий, който нормализира кръвното налягане. Този плод помага за предотвратяване на депресивни и тревожни разстройства.

Тези, които внимателно следят количеството калории и въглехидрати, вероятно се страхуват от включването в диетата на голямо количество плодове, които съдържат захар. Въпреки това, черешите могат да бъдат изключение, тъй като те са изключително богати на фибри. А научните изследвания правят директен паралел между консумацията на тези фибри и загубата на тегло. Така че, ако търсите здравословна закуска късно вечерта, черешите могат да бъдат чудесен вариант, казва още експертът.

Черешите съдържат противовъзпалителни антиоксидантни съединения, които ви помагат да се възстановите по-бързо. Черешите ще бъдат полезни за тези, които изпитват силна мускулна болка след тренировки. Изследванията показват, че черешовият концентрат премахва дискомфорта в тялото и помага за по-бързото му връщане към нормалното.

Ако имате проблеми със съня, въртите се дълго време и постоянно се събуждате, тогава чаша сок от череши преди лягане ще ви бъде от изключителна полза. Учените са установили , че мелатонинът, съдържащ се в тази напитка, хормон, който се произвежда от тялото през нощта и помага за заспиване и сън, допринася за по-здравословна почивка на тялото.

Черешите съдържат витамини С и Е, които са антиоксиданти. В процеса на живот тялото ни произвежда свободни радикали, които ускоряват стареенето и могат да причинят възпаление. 

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Важно: Тази статия е само с информационна цел и изисква съвет от специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

Примерен хранителен режим при камъни в бъбреците: какво можете и какво не можете да ядете

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 храни, които трябва да ядете след 50 години
5 храни, които трябва да ядете след 50 години

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като...