Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този необичаен признак издава дехидратация на тялото

01 юли 2024, 13:40 часа

Руският диетолог д-р Людмила Денисенко разкри необичайни признаци на дехидратация.

Реклама

Необичаен симптом на дехидратация 

"Може лесно да се разбере, че тялото е дехидратирано - лигавицата на устата изсъхва, очите се зачервяват и възпаляват (синдром на сухото око), общото здравословно състояние се влошава. Но има и признаци на дехидратация, които може да изглеждат необичайни", казва диетологът д-р Денисенко.

Лекар: НЕ пийте студена минерална вода в жегата!

По-специално, желанието за сладко може да бъде толкова необичаен признак на дехидратация, отбелязва специалистът.

„Поради дехидратация, производството на гликоген, складът на нашата енергия, който се произвежда от чернодробните клетки, е нарушен. Без вода образуването на гликоген се забавя или спира напълно и тялото се стреми да получи захар от храната. Така тя започва да жадува за всичко сладко“, споделя лекарят.

Освен това, когато сте дехидратирани, е по-вероятно да се чувствате много гладни. 

„В жегата апетитът обикновено намалява, но при дехидратация центровете на глада и жаждата в мозъка са наблизо и тялото понякога може да обърка сигналите. Като се нуждае от вода, то изостря чувството на глад“, казва експертът.

Д-р Денисенко добавя, че липсата на вода в организма също може да предизвика промени в настроението - повишена раздразнителност, агресивност или, обратно, спад на емоционалния тонус. Лекарят обясни, че психо-емоционалната нестабилност, дължаща се на дехидратация, е особена реакция на тялото към увеличаване на сърдечната честота поради сгъстяване на кръвта, причинено от липса на течности.

Също така, човек, който пие твърде малко вода, ще развие по-силна и по-изразена миризма на пот (въпреки хигиената) или ще влоши миризмата, идваща от устата му.

Друг признак на дехидратация е усещането за повишена умора, невъзможност за събиране и концентрация и „мъгла“ в главата. Според Денисова такова състояние вече е сериозен признак на дехидратация, което е изпълнено с опасни последици за тялото.

Какви са опасностите от дехидратация?

В резултат на дехидратацията се засягат почти всички системи на органите. Ако този процес не бъде спрян навреме, могат да възникнат много сериозни усложнения:

  • Нарушения на бъбреците и надбъбречните жлези;
  • Некроза на мозъчни клетки поради недостатъчно кръвоснабдяване;
  • Психични разстройства;
  • Нарушения във функционирането на храносмилателната система (в същото време се затруднява процесът на транспортиране на необходимите вещества през системата);
  • Отслабване на имунната система и в резултат на това се появяват чести заболявания с инфекциозен характер.

Основната опасност от този процес е смъртта, която може да настъпи при загуба на повече от 10% от течността. Дори ако нивото на водата в тялото е възстановено, смущенията, свързани с този процес, могат да продължат дълго време. Някои от процесите може да са необратими.

Колко вода да пием на ден: Експерти препоръчват

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес