Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този десерт подобрява здравето на червата и е полезен за мозъка

08 октомври 2024, 21:31 часа

Сладкото е вредно за фигурата и зъбите и носи само празни калории, но не и този десерт. Черният шоколад, консумиран в разумни количества, е полезен за мозъка и червата. Диетологът Тим ​​Спектър обяснява какви са специалните му ползи и допълва, че самият той яде шоколад всеки ден.

Ползи от черния школад

"Ползите от черния шоколад, който съдържа малко или никаква захар, отдавна са признати от лекари и учени. Ако се консумира в малки количества, той е дори полезен за сърцето и мозъка", казва диетологът професор Тим Спектър. Той споделя. че яде малка порция черен шоколад всеки ден - само 4 квадратчета - защото какаовите зърна са богати на полифеноли, които могат да намалят възпалението и да понижат кръвното налягане.

Какво се случва с червата ви, когато пиете алкохол

„Говорим за шоколад с добро качество, който съдържа повече от 70 процента какао - това е здравословен продукт“, обяснява Тим Спектор.

Този шоколад също така насърчава притока на кръв към мозъка и предпазва от съдова деменция, също така отслабва ефекта на свободните радикали и намалява риска от болестта на Алцхаймер. 

Професор Спектър посочи още едно важно свойство на черния шоколад, за което мнозина може би не знаят. Подобрява здравето на червата ни.

„Флавоноидите в шоколада действат като ракетно гориво за чревните микроби, засилвайки растежа на полезните бактерии“, каза той. Професор Спектър също отбеляза, че 100 грама тъмен шоколад съдържат почти два пъти повече фибри от филийка пълнозърнест хляб, 11 гр срещу 7 гр. Въпреки това не трябва дори да ядете черен шоколад в такива количества.

Известно е, че адекватното количество фибри в диетата намаляват рисковете от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата. Препоръките за консумация на фибри за възрастни са 30 грама на ден. Най-много се съдържат в пълнозърнестите храни и зеленчуците – цвекло, зеле, броколи, спанак.

Лекар: Тези 6 храни съсипват здравето на червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес