Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-ранните симптоми, които показват, че мозъкът е увреден от деменция

01 юни 2023, 12:16 часа

Ранните симптоми на деменция често се пренебрегват. Повечето пациенти ги приемат като резултат от стреса и натовареното ежедневие.

Най-ранните симптоми на деменция

„Емоционалният смут“ може да бъде ключов признак на деменция.

„Сред най-ранните признаци на деменция, са промените в настроението и личността, които се проявяват с бурни емоции“, казва неврологът Александра Алехина.

Лекар: Ако ви се ядат тези храни, това може да издава деменция

"Емоциите могат да варират от гняв, раздразнителност, безпокойство и вълнение; в някои случаи хората, които развиват деменция, могат да преживеят емоционално отдръпване“.

"Това би изглеждало като социална изолация и загуба на емпатия" по отношение на другите. На този етап от развитието на заболяването пациентите се борят с много противоречиви емоции, докато се опитват да намерят баланс“, допълва неврологът.

Друг потенциален признак на деменция е объркване и дезориентация.

Учени: Този вкусен пролетен плод предпазва от деменция, яжте го поне веднъж седмично

„Жертвите на деменция могат да се изгубят в собствените си умове, да изпитват трудности при навигирането по познати маршрути, да загубят представа за времето и да загубят вещи. Разговорите с тях се превръщат в истинско предизвикателство", споделя д-р Алехина.

„Маркиращата характеристика на деменция е загубата на памет, която кара хората да забравят скорошни събития, важна информация и дори имената на любимите хора“.

Когнитивният спад също е класическа характеристика на деменцията, която засяга способността за мислене, уменията за решаване на проблеми и вземането на решения.

Учени: При хората с тази кръвна група рискът от деменция е най-висок

"Концентрацията става все по-трудна, тъй като на хората им е трудно да се съсредоточат върху задачите и лесно се разсейват", допълва лекарят.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес