Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-полезните гъби, подмладяват тялото и укрепват стомашно-чревния тракт

20 октомври 2024, 12:08 часа

Сред гъбите най-полезни са печурки, чага, манатарки и пачи крак, според руския гастроентеролог д-р Галина Барташевич. Експертът допълва, че редовната им консумация подмладява тялото и укрпва стомашно-чревния тракт. 

Най-полезните гъби

Манатарките подмладяват кожата, косата, ноктите и има добър ефект върху храносмилателните органи.

При отравяне с гъби - изпийте това преди пристигането на линейката

Манатарките съдържат хитин, който има следните ползи за тялото:

  • действа като адсорбент върху стомашно-чревния тракт, т.е. абсорбира и премахва токсините и патогенните микроорганизми от червата;
  • като цяло подобрява работата на стомаха и червата, помага в борбата с образуването на газове;
  • намалява концентрацията и абсорбцията на липиди в кръвта - хитинът се придържа към тях, което позволява да се премахнаъ излишните липиди от тялото и по този начин да се намали образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове;
  • свързва и извежда жлъчката от тялото, подпомагайки работата на черния дроб и жлъчния мехур;
  • нормализира водно-солевия баланс.

Освен хитин манатарката е богата на витамини - А, С, Е, РР и група В, микроелементи - натрий, магнезий, фосфор, желязо и калий, които спомагат за укрепване на имунната система, подобряват работата на сърцето, мозъка, поддържат здравето на очите, белите дробове, кръвоносните съдове, бъбреците и черния дроб, предотвратяват развитието на анемия и недостиг на витамини. Тази гъба също понижава нивата на кръвната захар, като по този начин помага за предотвратяване на диабет.

В същото време печурките предотвратяват развитието на неврози, стрес и депресия. Те поддържат красотата не само отвътре, но и отвън.

Благодарение на богатия си химичен състав чагата намира широко приложение в народната медицина. Брезовата гъба има изразени имуномодулиращи, антивирусни и антиоксидантни свойства, проявява хепатопротективна активност, подобрява обмяната на веществата, има тонизиращо действие и подпомага цялостното укрепване на организма.

Лектините и полифенолите в чагата подпомагат укрепването на имунната система и повишават устойчивостта на организма към вирусни инфекции.

В човешкото тяло лектините участват в много биохимични процеси, включително клетъчен растеж и развитие, клетъчно-клетъчни взаимодействия, сигнални пътища и имунен отговор. Установено е, че те могат да стимулират както вродения, така и придобития имунитет, да разпознават и потискат активността на вируси, бактерии и гъбички. Полифенолите могат да се свързват с липидите на вирусната обвивка и да имат директен антивирусен ефект, да предпазват клетките на имунната система от оксидативен стрес и да предотвратяват развитието на остри възпалителни реакции и цитокинова буря.

Гъбата пачи крак съдържа голямо количество витамин А, което е полезно за предотвратяване на очни заболявания, подобряване на състоянието на косата и кожата и лечение на нощна слепота. Пачият крак има способността да отстранява радионуклиди и соли на тежки метали, включително стронций, от човешкото тяло. Следователно тези гъби са отличен продукт за борба с възпаленията и предотвратяване на рак.

Пачият крак се използва в козметологията и медицината - за лечение на циреи, абсцеси и болки в гърлото. Оранжевите гъби също подобряват работата на панкреаса и помагат за прочистване на черния дроб.

Печурки с масло - лесна и вкусна рецепта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес