Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-опасният колбас за сърцето

06 септември 2024, 11:50 часа

Ако прекалявате с консумацията на бекон, може да се появят сърдечно-съдови заболявания, каза диетологът Ирина Писарева. Според нея този продукт може да доведе до атеросклероза поради голямото количество мазнини.

Вреда от бекона 

„Беконът е свинско месо с много мазнини, така че е по-добре да се отнасяте с него изключително внимателно, особено ако нивото на холестерола ви е гранично високо“, обяснява лекарят.

Лекар: Този плод укрепва сърцето и имунитета 

Диетологът отбелязва, че не трябва да ядете повече от две парчета бекон наведнъж. Най-добре е да добавите зеленчуци, яйца и пълнозърнест хляб към този продукт. Препоръчително е също да разнообразите диетата си, така че тялото да получава различни микроелементи и витамини, добавя д-р Писарева.

Беконът се счита за преработено месо. Това означава, че често съдържа добавки и консерванти, а те имат отрицателно въздействие върху здравето. Например, натриевият фосфат е една от най-разпространените добавки и се свързва с бързо стареене и възможно съдово увреждане. Беконът също съдържа натриев нитрат, който е свързан с рак на гърдата и простатата.

Затова трябва да проверите етикета на продукта и да потърсите етикета „суров“ бекон. Прочетете и списъка със съставките, за да видите дали има опасни.

Преработеното червено месо, включително беконът, има потенциално отрицателно въздействие върху здравето на сърцето, когато се консумира редовно. Според проучване, публикувано в Circulation, редовната консумация на това месо е свързана с 42% повишен риск от коронарна болест на сърцето и 19% повишен риск от диабет.

Още по-нов доклад , публикуван в American Journal of Clinical Nutrition, установи, че яденето на повече от 150 грама преработено месо на седмица (около 5 резена бекон) е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания с почти 46%.

„За тези, които вече са били диагностицирани с хипертония или са на ръба на заболяването, редовното ядене на бекон може да бъде опасен навик“, казва специалистът.. Това е така, защото беконът съдържа много натрий, който може да повиши кръвното налягане, като насърчава задържането на вода и свива кръвоносните съдове.

В допълнение към високото съдържание на натрий, беконът съдържа и високи нива на наситени мазнини и понякога трансмазнини. И те могат да доведат до натрупване на артериална плака, допълнително стесняване на кръвоносните съдове и потенциално влошаване на хипертонията.

Кардиолог определи коя е най-добрата закуска за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес