Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за простатата - яжте го 3-4 пъти седмично

27 юли 2024, 17:00 часа

Онкологът Александър Сисоев споделя, че един популярен летен зеленчук, който е достъпен през цялата година, е най-добър за простата. Това е доматът.

Експертът споделя, че рискът от рак на простатата се увеличава поради наследствена предразположеност, напреднала възраст и лошо хранене.

Лекарят обясни, че ракът на простатата се появява най-често при мъже над 60-70 години, при хора с генетична предразположеност, както и при любители на месо и млечни продукти. Лекарят обяснява, че такива храни съдържат големи количества наситени омега-6 киселини, които намаляват функцията на простатата. В същото време голямото количество зеленчуци, риба и соеви продукти в диетата могат да поддържат здравето на органа, добавява урологът.

Ползи от доматите за мъжкото здраве

Лекарят назова и основния продукт за профилактика на рак на простатата и призова хората да го ядат възможно най-често.

Лекар: Това са най-добрите билки за простата

„Яденето на ястия с домати поне три до четири пъти седмично помага на мъжете да поддържат здравето на простатата и да се чувстват добре. Доматите съдържат в излишък антиоксиданта ликопен, но при топлинна обработка концентрацията на това вещество не намалява, а се увеличава до максимум. Това означава, че ползите от термично обработените домати за здравето на мъжа са много по-големи“, казва д-р Сисоев.

Други ползи от доматите

Калият, който се намира в изобилие в доматите, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и сърдечната дейност, а също така помага за нормализиране на кръвното налягане.

Доматите са мощен антиоксидант. Поради тази причина диетата, насочена към защита на тялото от дегенеративни заболявания и преждевременно клетъчно стареене на кожата, със сигурност включва домати.

Антиоксидантите, съдържащи се в доматите, помагат за неутрализирането на свободните радикали и следователно предпазват клетките от рисковете, свързани с оксидативния стрес.

Витамин С, който се съдържа в големи количества в доматите, оглавява списъка на елементите, необходими за правилното функциониране на имунната система. Доматите са богати на този витамин, така че редовната им консумация спомага за укрепване на имунната система и предпазва от типични сезонни заболявания. Доматите могат да се консумират сурови, сушени или варени, но за разлика от други растителни храни, кулинарната обработка засилва техните полезни свойства.

Редовната консумация на ястия с домати помага за контролиране на нивата на холестерола и предотвратява развитието на заболявания като остеопороза. Поради ценните хранителни вещества, съдържащи се в доматите, те се препоръчват за превантивни цели.

Високото съдържание на бета-каротин, лутеин и витамин А в доматите ги прави идеален продукт за всеки, който е загрижен за здравето на очите си.

Вреден ли е чесънът за простатата?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес