Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези симптоми на инфаркт често се пренебрегват

20 юни 2023, 19:03 часа

Класическите симптоми на инфаркт включват силна гръдна болка, пронизваща болка в ръката, врата или челюстта внезапен задух, изпотяване и световъртеж. В някои случаи, ако това е тих сърдечен удар или тих миокарден инфаркт, няма ясни сигнали, тъй като липсват всички класически сигнали.

Най-често пренебрегваните симптоми на инфаркт 

Д-р Хорхе Плуцки казва:

„Симптомите на инфаркт могат да изглеждат толкова леки и кратки, че често се бъркат с обикновен дискомфорт или друг по-малко сериозен проблем и затова хората ги игнорират.“

Лекар: При хората с тези заболявания инфарктът и инсултът протичат без симптоми

"Учените проследиха здравословното състояние на пациенти, лекувани за остър коронарен синдром в лечебни заведения в Канада, Швейцария и САЩ, и откриха симптоми, които обикновено се появяват седмица преди инфаркт, за които трябва да се внимава", казва още експертът.

Тези симптоми не трябва да се пренебрегват и според изследователите пациентите с тях трябва незабавно да бъдат прегледани от общопрактикуващ лекар.

Необичайна умора - според проучване на учени от Харвард много пациенти може да се чувстват изключително изтощени или физически слаби преди инфаркт. Но често тези проблеми се свързват с преумора, липса на сън или болка като цяло.

Учени: Ако ядете 2 порции от това на седмица, ще се предпазите от инфаркт

Нарушения на съня - според експерти от болница Cedars Sinai безсънието е свързано с високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. С течение на времето липсата на сън може също да доведе до нездравословни навици, които могат да увредят сърцето.

Безпокойство - при пациентите с инфаркт този симптом е силно изразен.

Слабост в ръката или дискомфорт - други типични симптоми, като слабост в ръката, също често се свързват с мускулно напрежение или разтягане, но не и с инфаркт.

Лекар разкри кога болката в гърдите издава инфаркт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес