Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези продукти са по-опасни за панкреаса от мазнините храни

27 септември 2024, 14:09 часа

Панкреасът реагира зле на пикантни и мазни храни. Това е така, но списъкът не е пълен, подчерта токсикологът професор Михаил Кутушов.

Най-вредните продукти за панкреаса 

"Освен това сред основните „стоп храни“ за панкреаса има съвсем различни продукти. Защото, например, днес много хора пият кафе всеки ден – и то в големи количества. Човек, като правило, пие ободряваща напитка на ден по-често, отколкото да яде пикантни ястия или нещо мазно или пушено. На празен стомах и като лека закуска панкреасът не обича кафе“, казва Михаил Кутушов, съветвайки да се даде предпочитание на цикорията.

Пречистване на панкреаса - ето как се прави 

Вторият продукт в списъка, който е вреден за панкреаса, е шоколадът. Факт е, че бързите въглехидрати го карат да произвежда инсулин по-интензивно. Това в крайна сметка води до нарушаване на метаболизма на въглехидратите.

 На трето място са бананите, съдържащи същите бързи въглехидрати и голямо количество естествена захар.

"Шоколадът и бананите, подобно на кафето, често се използват от съвременните хора за „закуски“. Практиката показва, че прекомерната консумация на такива продукти се отразява зле на панкреаса - умереността е важна във всичко", казва експертът.

Михаил Кутушов припомня, че алкохолът и всякакви „промишлени сладкиши“ имат пагубен ефект върху тялото.

Експертът споделя, че освен захарта, която причинява редица хронични проблеми и дори провокира рак, трансмазнините, които се съдържат в сладкарските изделия от този тип, причиняват удар на тялото поради консумацията на тези продукти.

Трансмазнините, които са в основата на сладкарскире продукти, влияят негативно на черния дроб, сърцето и сърдечно-съдовата система.

„Много голям проблем, освен със захарта, са и трансмазнините, защото бонбоните, вафлите, бисквитите и цялата сладкарска група съдържат много мазнини. Ясно е, че производителите практически не използват масло, тъй като то е много скъпа съставка", каза специалистът.

Експертът допълва още, че за да спестят от цената на стоките, производителите все повече добавят евтини мазнини към сладкишите. В същото време не винаги това е палмово масло, което има съмнителна популярност. Сред другите вредни мазнини са маргарин и сладкарски мазнини.

„Списъкът с вредните за панкреса продукти включва сода, колбаси и храни с хранителни оцветители“, добавя лекарят. Освен това, ако имате заболявания на панкреаса, трябва да внимавате със солената риба.

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес