Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни вдигат холестерола до небето

27 септември 2024, 19:17 часа

Експертите предупреждават, че тези храни, макар и популярни, могат да бъдат много вредни за здравето.

В света на кулинарията майонезата и кетчупът заемат особено място като любими добавки към сандвичи, салати и барбекюта. Експертите обаче предупреждават, че тези храни, макар и популярни, могат да бъдат много вредни за здравето.

Вижте още: Лекар: Как влияе патладжанът на холестерола и кръвната захар

Според диетологът д-р Лиза Ричардс традиционната майонеза , която се прави от яйца и масло, е богата на наситени мазнини.

"Тези мазнини могат да повишат нивото на холестерола в кръвта и да доведат до запушване на кръвоносните съдове", обяснява тя. Д-р Ерик Неткин добавя, че консумацията на майонеза може да натовари черния дроб, който се бори да филтрира излишните мазнини и токсини . Въпреки че майонезата се основава на по-здравословни масла, като зехтин, по-добра алтернатива, все още е от решаващо значение да се яде умерено.

Кетчуп

От друга страна, кетчупът често е пълен със захар, особено под формата на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

"Прекомерната консумация на кетчуп може да допринесе за развитието на инсулинова резистентност и увеличаване на теглото, предупреждава диетологът д-р Ричардс.

Тези последствия могат сериозно да засегнат здравето на сърцето и кръвоносните съдове, което прави кетчупа друга подправка, която трябва да се консумира с повишено внимание.

Вижте още: Каква е разликата между "добър" и "лош" холестерол

Не е лоша идея и да си приготвите домашен кетчуп у дома

И двата соса често присъстват в ежедневната диета, но експертите подчертават важността на умереността и внимателния подбор. За по-здравословна диета се препоръчва използването на естествени алтернативи или сосове с намалено съдържание на захар и мазнини.

Като се има предвид колко популярни са майонезата и кетчупът, важно е да сте наясно с техните потенциално вредни ефекти. Винаги е по-добре да избираме нискокалорични, богати на хранителни вещества алтернативи, за да запазим здравето си.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес