Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни трябва да бъдат на трапезата на всеки диабетик

17 октомври 2024, 10:42 часа

Хората, страдащи от диабет и други заболявания, свързани с нивата на кръвната захар, трябва да се придържат към определена диета, съобщава руският диетолог д-р Елена Соломатина. За да оптимизират функцията на тялото си, те определено трябва да знаят за храни, които имат способността да контролират нивата на захарта, казва още специалистът и изброява кои са тези храни.

Задължителните храни за всеки диабетик

Те включват броколи и кълнове от броколи, морски дарове, тиква и тиквени семки, ядки и ядково масло, ленено семе. 

Нарязването или дъвченето на броколи произвежда сулфорафан, активна съставка, която има свойства за понижаване на захарта. Този продукт подобрява инсулиновата чувствителност, намалява нивата на кръвната захар и нивата на маркерите за оксидативен стрес. Броколите и кълновете трябва да се консумират сурови или леко задушени.

Лекар: Болката в тази част на тялото по време на сън може да издава диабет 

Рибата, мидите и другите морски дарове са с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Всички те връщат нивата на кръвната захар в норма и дават дълготрайно усещане за ситост. 

"Тиквата съдържа голямо количество фибри, полизахариди и антиоксиданти, което означава, че е чудесна за регулиране на кръвната захар. Учените обаче все още не са съобщили кой метод е най-добре да използвате за приготвяне на тиква, за да се насладите на нейните лечебни свойства", казва специалистът.

Тиквените семки също помагат за понижаване на кръвната захар.

Ядките и ядковото масло също са задължителни за диетата на диабетиците. Става дума за бадеми и фъстъци, които допринасят за по-стабилни нива на кръвната захар. Те могат да се консумират както след основното хранене, така и на празен стомах. 

Ленените семена са истински склад за хранителни вещества: те съдържат много фибри и мазнини, необходими на тялото. Благодарение на това ленът има положителен ефект върху здравето и помага за намаляване на нивата на кръвната захар при хора с диабет.

Лененото семе съдържа значително количество мазнини, включително полиненаситени мастни киселини - омега-3 и омега-6. Те помагат за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система и имат противовъзпалителни свойства.

Ленените семена съдържат растителни протеини, които съдържат различни аминокиселини, необходими за растежа и възстановяването на тъканите.

Тези зърна включват както прости захари, така и диетични фибри. Диетичните фибри съставляват значителна част от въглехидратите, което спомага за подобряване на храносмилането и поддържане на нормални нива на кръвната захар.

Ленените семена са източник на витамини от група В (В1, В2, В3, В6), които са важни за метаболизма, нервната система и здравето на кожата. Те също така съдържат витамин Е, който действа като антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане.

Диетолози: Това е най-добрата закуска за хората с диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене иконсултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес