Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни намаляват възпалението в ставите

15 февруари 2024, 13:59 часа

Руският диетолог и доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург изброява храните, които намаляват възпалението в ставите. Той споделя, че през пролетта, когато много хора изпитват влошаване на ставните заболявания, някои продукти могат да се превърнат в алтернатива на болкоуспокояващите. Списъкът с тези продукти включва кисело зеле, цвекло и малини.

3 храни, които намаляват възпалението в ставите

Лекаряти коментира изследване на американски биолози, в коети са участвали над 210 хиляди души. Анализирано е наличието на възпалителни биомаркери в кръвта и храните, които субектите са консумирали. Установена е последователна връзка между определени храни и възпалението.

Лекар: Тези храни провокират заболявания на ставите

“Съществуват редица налични продукти с противовъзпалителен ефект. Едно от най-важните е киселото зеле. Има уникално свойство: този продукт съчетава пробиотици и пребиотици. Дневната доза (100 гр) зеле съдържа 33% витамин С, 12% калий, 9,6% мед, обяснява специалистът. Той допълва, че продуктът съдържа и бифидобактерии и лактобацили и диетични фибри, както разтворими, така и груби, които са полезни за организма. С това е свързано противовъзпалителното свойство на зелето.

"Лечебен ефект се наблюдава и при външно приложение на зелеви листа. Компресът от зелеви листа е отлично противовъзпалително средство “, добавя лекарят.

Той също така препоръчва да се яде по една порция кисело зеле на ден, дори и за хора без проблеми със ставите.

Цвеклото също може да бъде помощник в борбата с възпалението на ставите:

“Този зеленчук има толкова ярък цвят благодарение на бетаина. Това е пигмент (флавоноид), който има много здравословни ефекти, включително противовъзпалителни. Освен това 100 грама цвекло съдържат почти три дневни норми силиций, който е необходим за възстановяването на хрущялната тъкан “, казва лекарят.

В челната тройка на продуктите, изброени от експерта, влизат и малините.

“Този плод е известен със съдържанието на сериозно количество салицилати – те помагат за намаляване на възпалението. Освен това през студения сезон могат да се закупят и замразени малини” отбелязва специалистът.

Д-р Михаил Гинзбург подчертава, че ако имате възпаление на ставите, трябва да се консултирате с лекар. Той също така добавя, че изброените храни не отменят приема на медикаменти, а единствено могат да окажат положителен ефект върху болката и нейния интензитет.

Яжте тези 4 храни за здрави стави дори и след 50 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист, както и назначеното лечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес