Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни намаляват апетита

09 април 2024, 06:43 часа

Някои храни са надеждни потискащи апетита, така че консумацията им може да ви помогне да ядете по-малко и да загубите излишни килограми. Диетологът Рутенщайн споделя пред Daily Mail кои са тези продукти, отбелязвайки, че първите редове в техния списък са заети от богати източници на протеини.

Диетологът Мишел Рутенщайн посочи бобовите растения сред храните, чиято консумация ефективно намалява апетита.

Храни, които намаляват апетита

По-специално пилешките яйца, които специалистът препоръчва да ядете за закуска, помагат за намаляване на апетита.

Лекар: Едва ли предполагате, че в тези храни има канцерогени

„Яденето на яйца и други богати на протеини храни за закуска ще ви накара да се чувствате сити за най-дълго време. Най-вероятно това се дължи на способността на протеините да предотвратяват бързото покачване и спадане на нивата на кръвната захар“, казва диетологът.

Според специалиста естествените ферментирали млечни продукти под формата на извара или кисело мляко също изглежда имат ефект върху нивата на захарта. Тяхната употреба също така предотвратява изблиците на твърде силен апетит, който провокира преяждане.

Друга група храни, които ограничават повишения апетит, са богатите източници на фибри, които набъбват в храносмилателния тракт, създавайки усещане за пълнота и ситост. Сред продуктите с фибри специално място заемат бобовите растения (боб, леща, нахут, грах), които освен с фибри са наситени и с растителни протеини.

Ексепертът споделя, че бобовите растения могат да намалят апетита, действайки подобно на лекарство за отслабване.

„Бобовите растения съдържат разтворими диетични фибри, които повишават секрецията на хормона GLP-1 в червата. Производството на това съединение се активира и от лекарства за отслабване", казва експертът.

5 храни, които забавят процеса на стареене

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес