Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 2 симптома издават, че прекалявате със солта

23 август 2024, 08:20 часа

Ендокринологът и диетолог д-р Оксана Михалева предупреждава, че излишната сол може да доведе до сериозни здравословни проблеми, така че е изключително важно да се контролира количеството й в диетата. 

Симптомите, които издават, че прекалявате със солта

Д-р Михалева допълва, че излишъкът от сол в диетата се показва преди всичко от подуване на лицето и ръцете, което се появява сутрин и постепенно изчезва до обяд или вечер. Според нея появата им обикновено се провокира от консумацията на осолена риба, туршии, сирене, бързо хранене, колбаси и други месни деликатеси.

Колко захар, сол и мазнини могат да се ядат на ден - нормата за мъже и жени

„Тези ястия също предизвикват жажда и заедно със солта в тялото навлиза голямо количество течност, чието изхвърляне се забавя поради излишък на сол и така се появяват отоци“, обяснява лекарят.

Също така, както отбелязва д-р Михалева, високото кръвно налягане може да означава прекомерна консумация на сол. Диетологът подчертава: хипертонията възниква, защото натрият задържа течност в съдовете, което увеличава натиска върху стените им. „Смята се, че голяма част от съвременните хора страдат от хроничен излишък на натрий и това е един от факторите за формирането на хронични сърдечни и съдови заболявания“, предупреждава лекарят.

Други признаци, които издават, че прекалявате със солта

Световната здравна организация препоръчва да се консумират не повече от 5 грама сол на ден. Повечето от жителите на планетата обаче ядат почти 3-4 пъти повече на ден. Следните симптоми също могат да показват излишък на сол в тялото.

Сухота в устата - този симптом най-често е следствие от дехидратация. Но ако чаша вода все още не помага да утолите жаждата си и все още усещате сухота в устата, това е сигурен сигнал, че е време да преразгледате диетата си. Възможно е в нея да има твърде много сол. Солените храни причиняват изсушаване на устната лигавица. В такива случаи сухотата в устата не е симптом на обща дехидратация. И това, между другото, не е просто неприятен симптом. Ако сухотата продължава, с течение на времето това може да повлияе негативно на функционирането на вашите вкусови рецептори.

Ако изпитвате болка в долната част на гърба дори от време на време, това може да означава проблем с бъбреците. Склонността към бъбречни заболявания може да бъде резултат от прекомерната консумация на солени храни. Например, ако в тялото има много натрий, то с течение на времето това води до калцификация на урината и следователно до развитие на уролитиаза. Ако човек вече има проблеми с бъбречната функция, тогава солта в диетата му трябва да бъде сведена до минимум.

Хората, които злоупотребяват със сол, често изпитват болка в гърдите. Този сигнал не трябва да се пренебрегва: в много случаи той може да показва развитието на сериозно сърдечно-съдово заболяване. Любителите на солени храни трябва да знаят, че натрият в големи количества има разрушителен ефект върху кръвоносните съдове. По-специално увреждането на артериите, причинено от солта, може да причини хипертония и инсулт, а ако увреждането настъпи във вените, може да се развие атеросклероза.

Хората, които консумират големи количества сол, често се оплакват от силно пулсиращо главоболие в областта на челото. Понякога главоболието при любителите на солената храна може да се появи в задната част на главата. Това е много тревожен сигнал, тъй като показва повишаване на кръвното налягане и възможно развитие на хипертония.

Кой е най-здравословният заместител на солта?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес