Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 2 чая забавят стареенето

26 януари 2024, 16:31 часа

Здравословните съставки в черния и зеления чай могат да помогнат и да повлияят положително на организма, намалявайки увреждането на клетките и забавяйки стареенето.

Ползи от чая

Д-р И. Xианг от университета в Съчуан споделя: "Открихме, че консумацията на около три чаши чай на ден може да има ползи против стареене. Това може да се дължи на факта, че чаят съдържа редица биоактивни съединения."

"Предишни изследвания показват, че пиенето на чай може да намали шансовете за диабет и сърдечни заболявания. Чаят съдържа полифеноли, които са мощни антиоксиданти, които също могат да помогнат за предпазване от рак и невродегенеративни заболявания като деменция", казва още експертът.

Лекар: Това е най-добрият чай за растежа на косата и отслабване

Последното проучване, публикувано в списание Elsevier The Lancet Regional Health - Western Pacific, разглежда как пиенето на напитката влияе върху биологичното стареене - мярка за скоростта, с която клетките умират.

Изследователите са разгледали данни от 5998 възрастни във Великобритания на възраст от 37 до 73 години и 7931 на възраст от 30 до 79 години в Китай. Те били попитани колко чай пият, включително зелен и улонг чай, както и черен чай, който обикновено се смесва с мляко.

Тяхното биологично стареене е измерено чрез специални кръвни тестове, които разглеждат промените в ДНК. Пиенето на каквото и да е количество чай забавя стареенето на хората средно за две години на проследяване, като подобренията достигат пик при три чаши на ден.

Чаят съдържа различни биоактивни съединения, като полифеноли, теанин и кофеин, които може да са свързани с неговите потенциални ефекти против стареене. Съобщава се, че полифенолите модулират чревната микробиота, което може да има важно въздействие върху регулирането на свързаните с възрастта промени в имунитета, метаболизма и когнитивните функции.

Зеленият чай има значително увеличен обем на микроелементи, уникални ферментирали вещества, което го прави идеален избор за хора, които водят здравословен начин на живот. Напитката има превантивен ефект по отношение на образуването на злокачествени тумори. Това свойство се дължи на съдържанието на витамин С и катехин в нея. Освен това тя е ценен източник на йод, който помага за поддържане на нормалното функциониране на щитовидната жлеза и ендокринната система като цяло.

За разлика от черния чай, свойствата на зеления се използват в диетологията и козметологията. Тази напитка се препоръчва в борба с наднорменото тегло, за ускоряване на метаболизма и подобряване на качеството на кожата, ноктите и косата. Използва се и за приготвяне на козметика, която помага за решаването на различни проблеми с външния вид - от намаляване на акнето до лечение на пърхот и косопад. 

Лекар: 1 лъжица от това в чая прибира увисналия корем

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес