Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази храна пречи на съня

21 август 2024, 08:44 часа

Яденето на пикантна храна преди лягане може да попречи на човек да заспи, казва сомнологът Дийпти Тейт. Тя назова продукта, който пречи на съня. 

Храната, която пречи на съня

Д-р Тейт обяснява, че пикантните храни често съдържат капсаицин, вещество, което има остър вкус. „Капсаицинът може да повиши телесната температура, което може да наруши естествения процес на охлаждане, който се случва, когато тялото се подготвя за сън. Това може да затрудни заспиването и дълбокия сън“, каза експертът.

По колко часа сън на ден вредят на здравето?

В допълнение, веществото активира сетивните рецептори, участващи във възприемането на болка и топлина. Това може да причини усещане за парене или дискомфорт, което може да бъде разсейващо и да затрудни отпускането и заспиването, обяснява д-р Тейт.

Тя припомня, че пикантните храни също предизвикват стомашно разстройство и киселинен рефлукс, което не е благоприятно за дълбок сън и активира лека защитна реакция в организма с отделяне на адреналин. „Адреналинът подготвя тялото за реакция на борба или бягство, увеличавайки пулса и концентрацията“, казва сомнологът.

Дискомфортът и стресът от яденето на пикантни храни също могат косвено да повлияят на нивата на хормоните серотонин и мелатонин, които регулират циклите сън-събуждане. „Стресът и дискомфортът могат да намалят нивата на серотонин и да нарушат производството на мелатонин, което води до трудности със заспиването“, споделя експертът.

Ползите за здравето от пикантната храна

Лютите билки и подправки могат не само да разнообразят диетата ви, но и да подобрят здравето ви. Ако периодично ги добавяте към храната, която приготвяте, можете да получите значителни ползи от пикантните ястия и да постигнете много полезни ефекти:

  • Подобрено храносмилане. Лютото стимулира производството на стомашен сок и повишава апетита. Когато се консумира, кръвта започва активно да тече към стените на стомаха, което допринася за по-бързото възстановяване на лигавицата.
  • Укрепване на имунната система. Всички видове лют червен пипер съдържат много аскорбинова киселина, която активира защитните сили на организма и помага в борбата с настинките.
  • Подобрено кръвообращение. Пикантните храни помагат за разширяване на кръвоносните съдове и укрепване на стените на капилярите. А това от своя страна има благоприятен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система.
  • Нормализиране на нервната система. Под въздействието на лютите подправки тялото започва интензивно да отделя хормона на щастието (ендорфин), който премахва нервността, безпокойството и помага за по-лесно справяне със стреса.

Това е идеалната температура в спалнята за добър сън

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес