Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Спрете да ги ядете вечер, това са най-лошите храни за съня, здравен съвет за деня, 17 октомври

17 октомври 2024, 09:20 часа

Качеството на съня се влияе не само от стайната температура и нивото на шума, но и от вашата диета. Ако имате проблеми със заспиването, някои хранителни навици може да са виновни.

„Сънят може да бъде нарушен от късното пиене на кафе и силен чай - по очевидни причини, както и от пикантни и мазни храни - защото те влияят на функционирането на стомаха. Вредни са и сладките храни - повишават нивата на инсулина“, казва д-р Маги Муун.

Какво се случва с тялото, ако спите по 7 часа на нощ

Според експерта има и по-здравословни храни, за които малко хора предолагат, че пречат на съня. Те включват някои плодове и зеленчуци, твърдо сирене, говеждо месо.

Храни, които не трябва да ядете преди лягане 

Твърдите сирена като чедър и пармезан съдържат минерали като калций, желязо, калий и цинк. Ето защо, ако е възможно, този продукт трябва да присъства в менюто ви всеки ден. Но диетологът д-р Муун съветва да не ядете такъв продукт 4-6 часа преди лягане.

„Тези видове сирена са с високо съдържание на наситени мазнини и затова са по-трудни за смилане от тялото“, казва експертът.

"Ако изядете дори няколко парчета ароматизирано твърдо сирене по време на късна вечеря, може да изпитате киселини, дискомфорт в гърдите и дори болки в стомаха", казва експертът. 

Шоколадът с най-малко 70 процента съдържание на какао се счита за здравословен, ако се консумира умерено. Дори се препоръчва да го ядат сърдечно болни. Тъмният шоколад обикновено съдържа по-малко захар от млечния, освен това съдържа аминокиселината триптофан, която помага за производството на мелатонин, който влияе върху съня.

Шоколадът с високо съдържание на какао обаче е източник на кофеин и следователно лесно може да ви ободри и да ви лиши от сън, ако изядете прилична порция от него преди лягане. 

Матча на прах също съдържа много кофеин, така че този чай се пие като заместител на кафето - ободрява не по-лошо. Ако сте фен на десертите матча, тогава не трябва да ги ядете и за вечеря - те съдържат твърде много захар и могат да причинят скок на инсулина в кръвта преди лягане.

„Яденето на много сладко предизвиква колебания в нивата на кръвната захар, които буквално могат да ви изтласкат от леглото през нощта - ще почувствате неустоимо желание да хапнете нещо вкусно и ще кажете сбогом на качествения сън“, казва диетологът.

"Яденето на червено месо за вечеря увеличава риска от загуба на сън през нощта. Като цяло диетолозите съветват да не се отказвате от говеждото - има много желязо и витамин В, но вечер е по-добре да не ядете такъв „тежък“ продукт, който съдържа много мазнини, в противен случай ще създадете сериозни проблеми за храносмилателната си система“, казва д-р Муун. 

Шунката и другите преработени колбаси съдържат големи количества сол. Например, ако ядете сандвич с наденица преди лягане, лесно можете да почувствате дискомфорт в стомаха. Освен това храните с високо съдържание на сол увеличават жаждата. Но през нощта това ще ви накара да ходите до тоалетната по-често и да прекъсвате съня си. 

Зелените листни марули и суровите зеленчуци съдържат много разтворими фибри, които подуват червата и ви карат да се чувствате сити по-дълго, което като цяло е много полезно. Но има и страничен ефект - тези продукти предизвикват ферментация и образуване на газове в стомашно-чревния тракт. 

"Гроздето, мангото, бананите или фурмите са богати на фруктоза, която се метаболизира в черния дроб до ценна енергия, но защо ви е нужна преди лягане? Ако ядете повече фруктоза, отколкото тялото ви се нуждае, излишните въглехидрати се превръщат в мазнини и се връщат в кръвта или се съхраняват в клетките", допълва специалистът. 

От колко часа сън се нуждаят хората над 65 години?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес