Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: С тази добавка ще забравите за сладкото

11 юли 2024, 12:59 часа

Много от нас биха искали да се откажат от сладките храни, но това често се оказва доста трудно. Решението на този проблем се крие в приема на повече магнезий?

Какво сладко може да се яде при висок холестерол

Магнезий за намаляване желанието за сладко

Д-р Александър Мясников споделя историята на една от своите пациентки, която забелязала, че след възстановяване на нормалните нива на магнезий в тялото си, спряла да яде сладкиши.

Този минерал играе важна роля в регулирането на инсулиновата чувствителност. Нестабилните нива на глюкоза в кръвта могат да ви накарат да искате да ядете сладкиши, за да компенсирате рязкото спадане на кръвната захар.

Магнезият е от съществено значение за биохимичните реакции, които превръщат въглехидратите и мазнините в енергия. Липсата на магнезий може да доведе до умора и ниски нива на енергия, което кара тялото да търси бързи източници на енергия като сладкиши. Магнезият влияе върху производството на невротрансмитери като серотонин. Намалените нива на серотонин могат да доведат до желание за консумацията на въглехидрати и сладкиши, тъй като те временно повишават нивата на серотонин.

Приемът на магнезий може да помогне за намаляване на стреса и следователно да намали глада за захар, свързан със стреса. Липсата на достатъчно магнезий в диетата може да наруши тези процеси и да доведе до повишено желание за консумацията на сладко.

Други ползи от магнезия

Магнезият играе важна роля в регулирането на мускулните контракции в цялото тяло, включително сърдечния мускул. И второ, хранителното вещество има пряк ефект върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Стабилното снабдяване на тялото с магнезий по всякакъв начин (храна, хранителни добавки) и правилното му ниво осигуряват защита на сърдечно-съдовата система от основните рискови фактори:

  • хипертония;
  • удар;
  • общи сърдечно-съдови заболявания.

Диабет тип 2 пряко засяга работата на сърцето и кръвоносните съдове, естествено, не за по-добро. В допълнение към вече описания ефект на Mg върху захарта, този минерал подобрява или по-скоро балансира още няколко фактора, а именно:

  • триглицериди, включително LDL и HDL;
  • систолично кръвно налягане.

Дефицитът на магнезий активира прекомерното производство на свободни радикали, което от своя страна ускорява и засилва възпалителните процеси. Стабилно нормалните нива на Mg контролират имунния отговор, предотвратявайки спонтанното масово освобождаване на цитокини и протеини.

С прости думи, когато магнезиевият баланс е нормален, вашият имунитет работи в нормалния си стабилен формат и свободните радикали се неурализират. 

Лекар: Този хранителен навик може да е признак на деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес