Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

20 април 2024, 06:35 часа

Руският хирургът, проктолог и онколог д-р Дмитрий Масленников споделя, че неправилната хигиена на аналната област може да доведе до проктологични заболявания и преди всичко поради злоупотребата с тоалетна хартия.

Защо тоалетната хартия е вредна?

"Факт е, че тоалетната хартия невинаги осигурява достатъчно почистване на аналната област след дефекация. Дори след нейното използване върху кожата остават частици замърсители, което е изпълнено с риск от размножаване на бактерии“, отбелязва лекарят.

Таблетките, които само опитните домакини хвърлят в тоалетната, за да блести от чистота

"Това провокира развитието на възпаление. Ако хартията е твърда и некачествена, това провокира микротравми. Добавете към това и недостатъчното прочистване и получавате риск от развитие на инфекциозни и възпалителни процеси", казва специалистът.

"Евтината тоалетна хартия може да причини по-сериозно увреждане на лигавицата, като анални фисури. Това заболяване значително намалява качеството на живот, може да стане хронично и да доведе до необходимост от хирургическа намеса. Освен това има изследвания, които потвърждават наличието на потенциално токсични съединения в хартията. Например бисфенол или перфлуорирани органични съединения - PFAS", казва лекарят.

Друг факт е, че тоалетната хартия често съдържа аромати, аромати и оцветители. Това може да бъде опасно поради дразнене, алергични и кожни реакции.

Каква е алтернативата?

Лекарят препоръчва измиване - с помощта на биде, хигиеничен или обикновен душ. Мокрите кърпички са по-приемлив вариант - имат специална структура на влакна и са по-малко увреждащи лигавиците. Аналните фисури са малки разкъсвания или рани в ануса. Те могат да бъдат много болезнени и да причинят дискомфорт.

Един от основните симптоми на аналните фисури е остра болка в ануса. Болката може да бъде по-силна по време на или след изхождане, или когато седите или се движите.

При анални фисури може да се появи леко кървене след дефекация. Кръвта обикновено е ярка и може да се вижда на тоалетна хартия или на повърхността на изпражненията.

Аналните фисури причиняват сърбеж и дразнене около ануса. Това се дължи на наранена кожа и постоянен контакт с изпражненията.

В някои случаи аналните фисури причиняват спазми или контракции на мускулите около ануса, което може да влоши болката и да затрудни заздравяването.

Подправката, която хитрите домакини слагат в казанчето в тоалетната

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес