Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри защо кафето винаги трябва да се пие половин час след хранене

28 октомври 2022, 20:21 часа

Чаша кафе, изпита в неправилното време, може сериозно да навреди на здравето. 

Защо кафето трябва да се пие половин час след хранене?

Ако кафето се пие по време на хранене, то може да попречи на правилното усвояване на желязото от тялото. Това от своя страна може да се окаже опасно особено ако вече имате дефицит.

Желязото е основен минерал, необходим за образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. Това състояние причинява проблеми като умора и сърцебиене.

Лекар: Кафето намалява риска от това заболяване с 65%

Кафето съдържа полифенол (хлорогенна киселина), който блокира усвояването на желязо.

Проучванията показват, че пиенето на чаша кафе веднага след хранене може да намали усвояването на желязото от 40 процента на 90 процента. Съдържанието на полифенол играе важна роля, когато става въпрос за малабсорбция на желязо, но кофеинът в кафето също може да има отрицателен ефект върху усвоеното количество на този минерал. Това означава, че и други кофеинови напитки имат същия ефект, споделя диетологът д-р Игор Строков.

Колкото по-силно е кафето, толкова по-малко желязо ще се абсорбира.

Лекар разкри какво се случва с костите ни, ако всеки ден пием кафе

Специалистът препоръчва да изчакате от 30 до 60 минути след консумацията на храна, преди да пиете кафе. По този начин храносмилателната ни система ще има достатъчно време да усвои някои от хранителните вещества, приети чрез храната. 

Важно: Статията е единствено с информативен характер и не може да се използва като заместител на балансираното хранене и прегледа при специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес