Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте я всеки ден на вечеря, тази храна балансирана хормоните и укрепва имунитета, здравен съвет за деня, 10 октомври

10 октомври 2024, 10:15 часа

Консумацията на обилна вечеря не е от полза за никого, но има някои изключения, когато става въпрос за здравето на възрастните хора. В напреднала възраст нивото на метаболитните процеси и състоянието на стомашно-чревния тракт може да доведе до редовни неуспехи. Като цяло лекарите не съветват възрастните хора да се отдадат на обилни вечери. Вместо това трябва да се фокусирате не просто върху задоволяването на апетита, а върху нуждата от храна, която не само няма да ви навреди, но и ще бъде много полезна.

Най-добрата храна за вечеря 

„Изварата е идеална за вечеря на възрастен човек. Този ферментирал млечен продукт съдържа огромно количество витамини и протеини, които осигуряват на тялото аминокиселини и ензими. Благодарение на наличието на тези компоненти, изварата се превръща в отличен продукт за тези, които имат стомашни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и редица други заболявания“, каза кардиологът Екатерина Савченко.

Колко калории трябва да ядете на вечеря, за да отслабнете

Изварата не само се усвоява лесно от организма, но осигурява дълготрайно усещане за ситост и енергия.

„Този ​​продукт е универсален за всеки. Спомага за запазване и тонизиране на мускулната маса, спира процеса на разграждане на мускулната тъкан при възрастните хора, поради високото си съдържание на калций, предотвратява появата на заболявания, свързани със ставите“, обясни специалистът.

Изварата е богата на витамини А, В, С, Е. Съдържа магнезий, натрий, желязо, цинк, фосфор, магнезий, мастни киселини, които намаляват вероятността от диабет, подобряват работата на нервната система и укрепват имунитета. система.

„Като цяло редовната консумация на извара в напреднала възраст помага за предотвратяване на костни фрактури, остеопороза, инфаркт, инсулт, атеросклероза, рак, укрепва сърдечните мускули, регулира кръвното налягане и смекчава менопаузата при жените. Изварата подобрява хормоналния баланс, облекчава безсънието, предпазва от депресия и тревожност. Подобрява метаболизма, повишава работоспособността, развива паметта и вниманието. Освен това, за разлика от редица други здравословни, но не толкова приятни на вкус продукти, изварата има отлични вкусови качества и се съчетава добре с други спомагателни продукти като стафиди, заквасена сметана, плодове или мед”, споделя специалистът.

Вторият, не по-малко важен продукт за живота на възрастните хора са ядките, а именно бадемите, които са буквално наситени с мелатонин, хормона на съня. 

„Дори по време на сън тялото ни продължава да функционира, така че за поддържане на постоянна енергия, особено в напреднала възраст, ядките, които съдържат богат свят от витаминни комплекси, са просто необходими. Благодарение на ядката се укрепват костите и ставите и се нормализира кръвното налягане. При настинка бадемите могат да потиснат кашлицата и да предизвикат отделяне на храчки”, казва лекарят.

Бадемите могат не само да подкрепят здравословния сън, благодарение на което тялото ще функционира безпроблемно, но и да стартират системата за почистване на тялото от токсини. В допълнение, ядката има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система, блокирайки ефектите от стреса върху тялото. И отдавна е доказано, че ядките осигуряват същото насищане, както след ядене на месо.

"Третият продукт, който не бива да остава извън вниманието на възрастните хора, може да изглежда неподходящ.Както знаете, плодовете като цяло не са много полезни за ядене преди лягане, но има едно приятно изключение. Плодовете киви, които съдържат огромно количество антиоксиданти, които имат подмладяващ ефект, ще бъдат много полезни за възрастните хора", казва експертът.

„Този ​​плод има огромна хранителна стойност. При редовна консумация на киви, особено вечер, метаболизмът на организма се нормализира, пренасянето на нитрати през кръвта се блокира, стените на кръвоносните съдове се укрепват, тежестта в стомаха и киселините изчезват. В допълнение, кивито е полезно за профилактика на настинки, рак и сърдечно-съдови заболявания. „Кивито помага и за намаляване на апетита и теглото“, обяснява специалистът.

Чрез воденето на здравословен начин на живот и редовното хранене на здравословни храни има реална възможност за удължаване на живота и запазване на младостта в продължение на много години.

Лекар: Всеки ден вечеряйте по това време за бърз метаболизъм и здрав сън, здравен съвет за деня, 30 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес