Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Орехите са вредни при тези заболявания

14 август 2024, 17:40 часа

Орехите са здравословни - отличават се с високо съдържание на алфа-линоленова киселина и имат противовъзпалителен ефект. Д-р Джени Станфорд, добавя, че омега-3 мастните киселини могат да подобрят нивата на холестерола, а антиоксидантите могат да намалят оксидативния стрес.

Експертът допълва, че тази ядка съдържа фибри, които помагат на микробиома на червата и насърчават когнитивното функциониране. Но тя допълва, че орехите могат да бъдат опасни за определена група от населението, която включва приблизително 1 от 7 възрастни, а 9 от 10 не знаят за това - това са хората, които са алергични към ядки. Освен тях има и друга група от хора с определени заболявния - за тях коментираната ядка може да бъде опасна.

Заболявания, при които орехите са вредни 

"По-скоро говорим за хора с бъбречно заболяване. Признаците на бъбречно заболяване включват по-често уриниране, суха кожа, кървава или пенеста урина, мускулни крампи и подуване на краката", казва специалистът.

Яжте по 5 броя сутрин: Чудодейна храна за понижаване на холестерола

Д-р Станфорд пояснява, че не всички пациенти с бъбречно заболяване трябва да избягват или ограничават консумацията на орехи. 

„Само пациенти с напреднало хронично бъбречно заболяване и тези на диализа ще трябва да се съсредоточат върху ограничаване (ако не и пълно избягване) на консумацията на орехи“, казва лекарят.

Специалистът отбелязва се, че орехите са богати на две хранителни вещества, които могат да бъдат токсични, ако се консумират в големи количества - фосфор и калий. Дори и да не се консумират в големи количества, бъбреците на хората с хронични бъбречни заболявания не могат да преработват добре калия и фосфора. 

„Ключовият момент тук е, че бъбреците помагат за поддържането на нормални нива на фосфор и калий. Въпреки това, за съжаление, пациентите в напреднал стадий и пациентите на диализа нямат този лукс, така че те са изложени на висок риск от прекалено високи нива на тези два елемента“, обяснява експертът.

Д-р Станфорд допълва, че както орехите, така и техните братовчеди бадемите също съдържат оксалати, които могат да причинят камъни в бъбреците, ако се консумират в големи количества.

"Пациентите с хронични бъбречни заболявания трябва внимателно да следят диетата си, за да контролират заболяването“, казва специалистът.

Експертът допълва, че орехите са здравословни, като отбелязва, че са с високо съдържание на алфалиноленова киселина, храна с високо съдържание на омега-3, и че имат противовъзпалителни ефекти.

„Чрез намаляване на възпалението, тази ядка поддържа здравето на няколко системи в тялото ви, включително сърдечно-съдовата, стомашно-чревната и ендокринната системи. Това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Орехите насърчават здравето на червата и мозъка, а техните противовъзпалителни свойства намаляват риска на човек за развитието на рак“, казва още специалистът. 

Защо е важно да ядем орехи?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес