Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар каза мъжете или жените умират по често от сърдечен удар

28 юли 2023, 04:40 часа

Според експертите митът, че жените в предменопауза страдат по-рядко от сърдечни заболявания в сравнение с мъжете, е неоснователен, като в същото време те предупреждават, че инсултът, сърдечната недостатъчност и загубата на живот след инфаркт се срещат много по-често при жените. 

"Макар че при жените рискът от сърдечносъдови инциденти е по-малък, известно е, че при тях се наблюдава по-висок процент на загуба на живот след внезапно развило се сърдечно заболяване", казва Шъгдем Коджа, кардиолог в университетските болници "Йедитепе", съобщава „Сабах“. 

"При изследването на причините за това беше установено, че има разлики между двата пола по от6ношение на сърдечносъдовите заболявания. Първо, установено е, че жените имат по-малък достъп до лечения като ангиография, отворена сърдечна хирургия и сърдечни приспособления. Особено при жените на възраст под 55 години използването на ангиография и стент в случаите на сърдечен удар е по-рядко, отколкото при останалите пациенти, което води до повече нежелани събития и загуба на живот при наблюдението на тези пациенти", каза тя.

Но Коджа каза, че само това не е достатъчно, за да се обяснят различните проценти между половете, както се вижда в новопубликуваното изследване. 

Само в България изхвърляме корите от диня, вижте какво правят останалите народи с тях

"Дори след получаване на ангиография и лечение със стент за всяка възрастова група, независимо от пола на болния, се наблюдават разлики между жените и мъжете. Дори ако се вземат предвид всички други рискови фактори и се предприемат подходящи интервенции при инфаркт, рискът от краткосрочен и дългосрочен инсулт, сърдечна недостатъчност или загуба на живот при жените се увеличава два до три пъти в сравнение с този при мъжете", каза тя. 

Изследванията показват, че жените трябва да внимават с храненето, физическите упражнения и да избягват вредни навици като тютюнопушенето, за да запазят здравето на сърцето си. Жените, които имат високо кръвно налягане или диабет по време на бременност, са с повишен риск от сърдечни и съдови заболявания в дългосрочен план.

Синдромът на поликистоза и ранната менопауза - особено под 40-годишна възраст - също правят жените предразположени към сърдечни заболявания. Внимателното наблюдение на жените с тези диагнози от кардиологична гледна точка гарантира, че могат да се вземат ранни предпазни мерки по отношение на възможността за сърдечен удар.

Повишаването на осведомеността за сърдечното здраве на жените и непропускането на редовни кардиологични прегледи е от голямо значение за предотвратяване на неблагоприятни последици, казват експертитe.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес