Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар каза кои хора са най-застрашени от грипа, който върлува

18 януари 2023, 05:00 часа

Грипът може да причини леко до тежко заболяване и понякога може да доведе до смърт. Симптомите на грипа обикновено се появяват внезапно. Хората, които имат грип, често чувстват някои или всички от тези симптоми:

  1. треска* или чувство на треска/втрисане
  2. кашлица
  3. възпалено гърло
  4. хрема или запушен нос
  5. болки в мускулите или тялото
  6. главоболие
  7. умора (отпадналост)
  8. някои хора може да имат повръщане и диария, въпреки че това е по-често при деца, отколкото при възрастни.

*Важно е да се отбележи, че не всеки с грип ще има треска.

Грипни усложнения

Повечето хора, които се разболяват от грип, ще се възстановят за няколко дни до по-малко от две седмици, но някои хора ще развият усложнения (като пневмония) в резултат на грип, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи и да доведат до смърт. 

Установиха два случая на "флурона" в България

Инфекциите на синусите и ушите са примери за умерени усложнения от грип, докато пневмонията е сериозно грипно усложнение, което може да възникне или само от инфекция с грипен вирус, или от коинфекция на грипен вирус и бактерии. Други възможни сериозни усложнения, предизвикани от грип, могат да включват възпаление на сърцето (миокардит), мозъка (енцефалит) или мускулните тъкани (миозит, рабдомиолиза) и мултиорганна недостатъчност (например дихателна и бъбречна недостатъчност). Инфекцията с грипен вирус на дихателните пътища може да предизвика екстремен възпалителен отговор в тялото и може да доведе до сепсис, животозастрашаваща реакция на тялото към инфекция. Грипът също може да влоши хроничните медицински проблеми. Например, хората с астма могат да получат астматични пристъпи, докато имат грип, а хората с хронично сърдечно заболяване може да изпитат влошаване на това състояние, предизвикано от грип. 

Хора с по-висок риск от грип

Всеки може да се разболее от грип, дори здрави хора, и сериозни проблеми, свързани с грип, могат да се случат на всеки на всяка възраст, но някои хора са изложени на по-висок риск от развитие на сериозни усложнения, свързани с грипа, ако се разболеят. Това включва хора на 65 и повече години, хора от всяка възраст с определени хронични заболявания (като астма, диабет или сърдечни заболявания), бременни хора и деца под 5 години, но особено тези под 2 години.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес