Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как влияе патладжанът на пикочната киселина

22 октомври 2024, 20:04 часа

Зеленчуците са важна част от здравословната диета и могат да предложат много хранителни ползи, включително минерали и витамини. Но зеленчуците, които трябва да се избягват при подагра, са основната грижа на много хора, които страдат от това заболяване. Тъй като някои зеленчуци могат да предизвикат пристъпи на подагра. В това отношение трябва да внимавате какво ядете.

Вижте още: Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

Какво представлява подаграта?

Подаграта е форма на артрит, която засяга милиони хора по света. Състоянието се причинява от повишени нива на пикочна киселина в кръвта, което може да доведе до образуване на уратни кристали в ставите. Тези кристали причиняват възпаление и болка, особено в палеца на крака.

Това може да бъде изтощително състояние, което причинява силна болка и подуване на ставите. Това може да доведе и до други здравословни проблеми, като камъни в бъбреците и високо кръвно налягане. Лечението на подагра обикновено включва лекарства, които намаляват нивата на пикочната киселина и предотвратяват образуването на кристали. В някои случаи може да се наложи и операция.

Ако смятате, че може да имате подагра, важно е да посетите лекар, за да може състоянието да бъде правилно диагностицирано и лекувано. нелекуваната подагра може да доведе до увреждане на ставите и други сериозни здравословни проблеми. Освен това избягването на зеленчуци при подагра е здравословен начин за бързо възстановяване от състоянието.

Как вашата диета е свързана с подаграта?

Както споменахме, подаграта се причинява от повишени нива на пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който се произвежда, когато тялото разгражда пурините. Пурините се намират в много храни, включително червено месо, месо от органи, морски дарове и бира.

Хората с подагра обикновено имат генетична предразположеност към това състояние. Това означава, че телата им или произвеждат твърде много пикочна киселина, или не са в състояние да я отстранят ефективно от кръвта. В някои случаи и двата фактора могат да играят роля. 

Някои хора успяват да контролират нивата на пикочната си киселина, като променят диетата си. Но много хора ще трябва да приемат лекарства.

 Определен начин на живот също може да увеличи риска от развитие на подагра. То включват диета с високо съдържание на пурини, наднормено тегло и пиене на твърде много алкохол. Подаграта също е по-често срещана при хора, които имат определени медицински състояния, като диабет, хипертония и бъбречно заболяване.

Кои са зеленчуците, които трябва да избягвате при подагра?

Ако страдате от подагра, избягвайте зеленчуци с високо съдържание на пурини. Пурините са вид органично съединение, което се намира в някои храни. Когато тялото ви разгражда пурините, те могат да образуват пикочна киселина. И когато има твърде много пикочна киселина в кръвта ви, това може да причини подагра.

Има няколко зеленчуци с високо съдържание на пурини, които могат да предизвикат пристъпи на подагра. Ако имате подагра, може да искате да избягвате тези зеленчуци или да ги ядете само в умерени количества.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

1. Спанак:

Спанакът е листен зелен зеленчук с високо съдържание на пурини. Пурините са вид органично съединение, което се разгражда до пикочна киселина в тялото. Пикочната киселина е веществото, което причинява пристъпи на подагра. Така че, ако имате подагра, може да искате да избягвате спанака или да го ядете само веднъж месечно.

2. Гъби

Гъбите са друг зеленчук с високо съдържание на пурини. Подобно на спанака, пурините се разграждат до пикочна киселина в тялото. Болните от подагра трябва да избягват гъбите, особено ако са приготвени във вино или соев сос.

Въпреки това, някои видове гъби могат действително да помогнат за подобряване на симптомите на подагра. Например, известно е, че гъбата майтаке има противовъзпалителни свойства.

3. Патладжан

Патладжанът съдържа соланин, съединение, което може да повиши нивата на пикочната киселина и да предизвика пристъпи на подагра. Той също така съдържа оксалати, които могат да допринесат за камъни в бъбреците.

4. Домати

Доматите са с високо съдържание на киселина, което може да раздразни храносмилателната система и да предизвика пристъпи на подагра. Те също така съдържат соланин, съединението, което може да повиши нивата на пикочната киселина.

Всички зеленчуци вредни ли са при подагра?

Разбира се, не всички зеленчуци са вредни за подагра. Всъщност някои зеленчуци наистина могат да помогнат за намаляване на риска от пристъпи на подагра. Те включват целина, череши и ягоди.

Така че, ако търсите начини да включите повече зеленчуци в диетата си, без да предизвикате обостряне, това са някои добри опции, които да опитате.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес