Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как действа цинкът при есенните вируси и настинки

25 септември 2024, 12:41 часа

Цинкът е минерал, за който се говори много напоследък. Ролята на цинка за здравето е голяма, особено по отношение на възможността този минерал да съкрати продължителността на настинки и заболявания.

Още: Ефективни природни средства за пречистване на белите дробове от секрети

Какво е цинкът

Цинкът е основен минерал за човешкото здраве. След желязото, цинкът е вторият най-разпространен метал в тялото. Този минерал е много важен за имунната система, образуването на бели кръвни клетки, плодовитостта, клетъчното делене и ензимите.

Най-богатите на цинк храни са нетлъстите меса и морските дарове.

Липсата или големите дози цинк са проблеми за здравето. Големи количества от този минерал могат да попречат на усвояването на желязото и медта.

Помага ли цинкът срещу настинки

Скорошен анализ на няколко научни изследвания за ролята на цинка показва, че този минерал съкращава продължителността на боледуване с един ден. Това се случва, ако се приеме цинк в рамките на 24 часа след първите признаци и симптоми на настинка.

Обикновената настинка се причинява от вирус, който вирее и се размножава в горните дихателни пътища. Цинкът възпрепятства размножаването на вируса и неговото задържане в лигавицата на гърлото и носа.

Цинкът е много ефективен, ако се приема под формата на сироп или капсули, които се разтварят в устата. Така течността се задържа в областта на гърлото и се бори по-ефективно с вирусите. Въпреки ролята на цинка, учените не са определили ефективна доза цинк срещу обикновена настинка.

Странични ефекти на цинка

Под формата на капсули, които се разтварят в устата, цинкът причинява странични ефекти, които включват гадене и лош вкус в устата. Така че трябва да внимавате. Хората, които използват цинкови спрейове за нос, съобщават, че временно губят обонянието си.

Големите количества цинк могат да бъдат токсични и да причинят анемия и увреждане на нервната система. Преди да приемате добавки с цинк, специалистите препоръчват да се консултирате с лекар, за да определите дозировката и продължителността на лечението.

Храни, богати на цинк

Можете да намерите цинк в пълнозърнести храни, говеждо месо, телешки черен дроб, пуешко месо, яйца, бадеми, сирене, боб, тиквени семки, сусам, грах, спанак и гъби. Най-богатите източници на цинк са нар, авокадо и горските плодове.

Симптоми на дефицит на цинк

Ако тялото няма този важен минерал, ще се сблъскате със следните симптоми:

  • Бели петна по ноктите
  • Псориазис, екзема и акне
  • Случайни пъпки и рани
  • Пърхот
  • Мозъчна мъгла и други психични проблеми

Още: Есенни вируси и настинки: Преборете ги с помощта на тези витамини

Добавките с цинк трябва да се приемат след съвет от лекар. Те са необходими за преодоляване на вируси, инфекции и настинки. Не трябва да приемате повече от 100 mg цинк на ден или ефектите от минерала ще бъдат тежки и ще включват: диария, повръщане и гадене.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес