Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тази есенна храна за железен имунитет и висок хемоглобин, здравен съвет за деня, 1 октомври

01 октомври 2024, 10:37 часа

Една храна задължително трябва да присъства в диетата на всеки, който иска да укрепи имунитета си и да повиши нивата на хемоглобина в кръвта си.

Медените гъби традиционно се берат през есента, но като цяло гъбите трябва да бъдат част от диетата не само през сезона.

Д-р Роман Опарин назова полезните свойства на медените гъби. Според специалиста те съдържат голямо количество хранителни вещества, богати на витамин D, калций, калий, магнезий и аминокиселини.

Здравен съвет за деня, 27 септември: Лекар: През есента яжте всеки ден тези зеленчуци, червата и имунитетът ви ще работят като часовник

Полезни свойства на медените гъби 

„Тази гъба помага за укрепване на имунната система, подобрява метаболитните процеси, понижава нивата на холестерола и кръвната захар, а също така поддържа здравето на сърцето и кръвоносните съдове“, казва специалистът.

Гъбите съдържат много протеини, осигуряват дълготрайна ситост, но в същото време остават нискокалоричен продукт. Ето защо, медените гъби ще бъдат отлично допълнение към диетата на тези, които следят фигурата си.

Медените гъби са едни от най-богатите гъби на различни микроелементи. Те съдържат калий и магнезий, които укрепват работата на сърдечно-съдовата система. По-специално, тези вещества спомагат за поддържането на еластичността на кръвоносните съдове и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Освен това консумацията на медени гъби помага за нормализиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

Освен калий и магнезий, гъбите съдържат желязо. Ако в диетата присъстват медени гъби, тогава няма да имате проблеми с хемоглобина. Гъбите също са източник на витамини от група В, които регулират работата на сърдечно-съдовата, нервната и репродуктивната системи. Медените гъби се наричат ​​още естествен антибиотик. Комбинацията от много витамини и антивирусни вещества засилва имунната защита на организма, което е особено важно през есента.

Медените гъби се отличавт с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на калории. Сто гр медени гъби съдържат приблизително 2,2 гр протеин. Това е доста добър показател с много ниско съдържание на калории: само около 20 kcal на 100 гр пресен продукт. Медените гъби също съдържат мазнини: около 1,2 гр на 100 гр. Въглехидратите – около 0,5 гр. Освен това тези гъби осигуряват дълготрайно усещане за ситост, тъй като съдържат около 5 гр диетични фибри на 100 гр суров продукт.

Въпреки всички ползи, по-добре е да не прекалявате с медените гъби. Например, при хора със слаб стомах твърде големи количества от тези гъби може да причини диария или други стомашно-чревни проблеми. Ако имате заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците, особено в остра форма, по-добре е напълно да се откажете от употребата на медени гъби. Освен това тези гъби не се препоръчват при подагра. Не трябва да давате медени гъби на деца под 10 години, а при деца до 13 години трябва да се ограничите до малки порции.

Лекар: През есента пийте и яжте това за железен имунитет, здравен съвет за деня, 6 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес