Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте ги всеки ден на закуска, тези храни нормализират кръвната захар, здравен съвет за деня, 5 октомври

05 октомври 2024, 10:08 часа

За да балансирате нивата на кръвната захар, д-р Елена Соломатина съветва да започвате деня си с подходяща закуска.

Най-добрата закуска за кръвната захар 

Нормализирането на нивата на кръвната захар ви позволява да намалите риска от развитие на опасни патологии, като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Това нормализиране може да се постигне чрез адекватни физически упражнения и добре структурирана диета през целия ден.

Лекар: Това е нормата на кръвната захар преди и след хранене 

По-специално, лекарят препоръчва правилно да организирате закуската си, като включите постни протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати (фибри). Ето кои продукти са идеални за закуска за нормализиране на нивата на захарта.

Авокадо. Консумацията му осигурява на тялото онези здравословни мазнини и фибри, които са толкова необходими по време на първото хранене. Благодарение на тези компоненти усещането за ситост остава по-дълго - човек няма да изпита бързо глад и нивото на захарта му не се колебае от тези допълнителни закуски. 

„Мазнините, съдържащи се в авокадото, ви карат да се чувствате сити по-дълго, като по този начин намаляват желанието за лека закуска“, обяснява специалистът.

Овесени ядки (пълнозърнести). Овесените ядки съдържат бета-глюканови фибри, които забавят храносмилането, което също удължава усещането за ситост. Можете да добавите горски плодове, зеленчуци и плодове с нисък гликемичен индекс към овесена каша - това допълнително осигурява на тялото хранителни вещества, удължавайки още повече ситостта.

Какао. За нормализиране на нивата на захарта трябва да се консумира строго неподсладено.

„Доказано е, че какаото на прах без захар има положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Продуктът съдържа флавоноиди, които могат да подобрят инсулиновата чувствителност“, отбелязва експертът.

Какаото има благоприятен ефект върху организма: подпомага сърдечно-съдовата система, действа като антидепресант, подобрява състоянието на кожата и помага при бронхиална астма. Бременните жени обаче трябва да го използват внимателно, тъй като какаото може да причини алергии и да забави усвояването на калция. Тази напитка може да бъде полезна, но е важно да знаете кога да я ограничите и да имате предвид възможните странични ефекти.

Какаото на прах се получава от семената на какаовите зърна, които се почистват, изпичат и смилат. По-късно маслото се изстисква от масата и тя се смила на прах. Какаовите продукти съдържат много полезни елементи: органични киселини, фибри, витамини В, РР, Е, фолиева киселина, флуор, магнезий, желязо, манган, цинк, калций и др. Умерената консумация на висококачествено какао подобрява мозъчната функция, нормализира нивата на холестерола и ускорява заздравяването на рани.

Тази евтина риба е най-полезна при висока кръвна захар и висок холестерол

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес