Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ябълки - как влияят на кръвната захар и могат ли да се ядат от диабетици

17 октомври 2024, 20:00 часа

От древни времена ябълката се смята за много здравословен плод, както се вижда от старата поговорка, че една ябълка на ден държи доктора далеч от къщата. И ако някой ви попита какви са конкретните ползи от редовната консумация на този плод, въпросът е колко бихте могли да изброите. Ето защо ви предлагаме 12 причини, поради които е добре да ядете поне една ябълка всеки ден.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

1. Подобряват храносмилането

Ябълките съдържат разтворими и неразтворими фибри, които помагат за регулиране на храносмилането. Разтворимите фибри, като пектин, действат като пребиотик, като подхранват добрите бактерии в червата, докато неразтворимите фибри помагат за предотвратяване на запек и поддържат изпражненията редовни.

2. Понижават холестерола

Разтворимите фибри, като пектин, помагат за намаляване на нивата на лошия LDL холестерол в кръвта. Освен това антиоксидантите в ябълките, особено флавоноидите, могат да намалят риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението в тялото.

3. Намаляват риска от диабет

Фибрите в ябълките помагат за забавяне на усвояването на захарта от храната, което допринася за по-стабилни нива на кръвната захар. Редовната консумация на ябълки е свързана с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

4. Нискокалорични и засищащи

Ябълките са богати на вода и фибри, което създава усещане за ситост без много калории. Това ги прави отлична закуска за контрол на теглото и предпазване от преяждане.

5. Те са богати на витамин С

Ябълките са добър източник на витамин С, важен за укрепване на имунната система и предпазване от инфекции. Освен това фитонутриентите в тях действат като антиоксиданти, които намаляват възпалението.

Вижте още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

6. Подобряват когнитивните функции

Антиоксидантите в ябълките, като кверцетин, помагат за намаляване на оксидативния стрес в мозъка, което предпазва мозъчните клетки от увреждане и намалява риска от болестта на Алцхаймер.

7. Увеличават костната плътност

Изследванията показват, че редовната консумация на ябълки помага за запазване на плътността на костите благодарение на съдържанието на антиоксиданти, което може да намали риска от остеопороза.

8. Антиоксидантни свойства

Ябълките съдържат множество антиоксиданти, включително флавоноиди и полифеноли, които намаляват риска от развитие на някои видове рак, като рак на белия дроб, гърдата и дебелото черво. Противовъзпалителните им свойства допринасят и за защитата на клетките от злокачествени изменения.

9. Естествено почистване на зъбите

Ябълките съдържат киселини, които помагат за почистването на зъбите и намаляват натрупването на плака. Тяхната хрупкава текстура насърчава дъвченето, което стимулира производството на слюнка и намалява растежа на бактериите в устната кухина.

10. Високо водно съдържание

Ябълките се състоят от около 85% вода, така че те са добър начин за набавяне на течности в тялото, което помага за поддържане на хидратация.

11. Естествени захари

Ябълките са богати на естествени захари, като фруктоза, които осигуряват на тялото незабавен, но стабилен източник на енергия, което ги прави чудесна закуска преди или след тренировка.

12. Съдържат кверцетин

Кверцетинът, естествен флавоноид в ябълките, има противовъзпалителни и антиалергични свойства. Помага за намаляване на симптомите на алергии и възпаления в тялото.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес