Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората, които пият тази напитка, нямат висок холестерол дори след 50 години

02 юли 2024, 19:49 часа
Реклама

Правилният избор на храна и напитки може не само да ви помогне да отслабнете, но и да ви предпази от сериозни здравословни проблеми като висок холестерол в кръвта.

„Лошият“ холестерол се нарича „тих убиец“, който може да стане провокатор на сърдечно-съдови заболявания и инсулти, без да показва никакви симптоми.

Напитката, която предпазва от висох холестерол

Диетологът Лиза Марли посочва редица продукти, които помагат за решаването на два проблема наведнъж - висок холестерол в кръвта и наднормено тегло. Тя споделя, че е полезно да замените сладките напитки със зелен чай, който е полезна и здравословна алтернатива на вредните сладкиши. 

Ябълков оцет - как влияе на холестерола

„Доказано е, че тази богата на антиоксиданти напитка има положителен ефект върху нивата на холестерола и помага при загуба на тегло“, казва специалистът.

Д-р Марли подчертава, че хората, които редовно консумират зелен чай, не страдат от наднормено тегло или висок холестерол дори и след 50 години. 

Други ползи от зеления чай

Зеленият чай съдържа изобилие от химични съединения и вещества. В листата му са открити над 300 компонента и органични съединения. След консумацията на чаша зелен чай човек започва да мисли по-бързо и по-активно, неговата концентрация и скорост на реакция се увеличават, функционирането на нервната система се подобрява и зрението му става по-ясно.

Зеленият чай има следните полезни свойства:

  • Тонизира и ободрява, повишава работоспособността и подобрява настроението;
  • Унищожава патогенните бактерии, намалявайки риска от вирусни и бактериални заболявания;
  • Премахва токсините и отпадъците - чаят съдържа антиоксиданти, които свързват онези токсини, за които тялото няма собствени рецептори, и спомагат за по-бързото и дълбоко изхвърляне на токсичните вещества;
  • Забавя стареенето на клетъчно ниво - то възниква поради натрупването на токсични вещества в клетките, с които те не могат да се справят сами. Веществата в състава на зеления чай помагат на клетките да се пречистят навреме, поддържайки своята функционалност;
  • Намалява риска от очни заболявания, облекчава напрежението в очните мускули;
  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания - както индиректно, чрез изчистване на кръвоносните съдове от излишния холестерол, така и директно, тъй като танините поддържат перфектно сърдечния мускул;
  • Предотвратява диабета, тъй като има способността да понижава нивата на кръвната захар;
  • Укрепва имунната система поради високото съдържание на антиоксиданти в състава си.

Сред другите продукти, които предпазват от висок холестерол, експертът препоръчва чесън, авокадо, бобови растения, ядки и семена и зехтин.

Д-р Марли споделя, че нивото на общия холестерол варира от 3,6-6,8 mmol/l. Всяко ниво над 6 mmol/l се счита за повишено. В този случай холестеролът представлява заплаха за здравето, тъй като може да провокира атеросклероза, създавайки пречки за притока на кръв.

Лекар: При висок холестерол пийте това преди хранене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информаця не може да се използва за самолечение, както и да замести назначеното вече лечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес