Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Диабетиците на тази възраст са с по-висок риск от проблеми със сърцето

25 септември 2024, 11:18 часа

Захарният диабет е цяла група ендокринни метаболитни нарушения с преобладаващи нарушения на въглехидратния метаболизъм. Заболяването може да бъде инсулинозависимо (тип 1) или резистентно към инсулин (тип 2).

"При хора с диабет тип 1 островният апарат на панкреаса е увреден и клетките, които произвеждат инсулин, са унищожени. Нивото на хормона прогресивно намалява и възниква неговият дефицит. Ако говорим за диабет тип 2, той се формира, когато има достатъчно освобождаване на хормонана фона на наднорменото тегло и проблеми с рецепторите, които възприемат сигнали от инсулин. Във всеки случай диабетът трябва да се контролира. В противен случай човек може да се сблъска със сериозни усложнения и сериозно увреждане на кръвоносните съдове и нервите. Една възможна последица е внезапен сърдечен арест", казва руският ендокринолог д-р Зухра Павлова. 

На каква възраст при диабетиците има по-висок риск от сърдечен арест?

"Резултатите от проучвания показват: Хората на възраст от 30 до 40 години с анамнеза за диабет имат повишен риск от внезапен сърдечен арест. Вероятността от внезапни фатални сърдечни проблеми постоянно се увеличава при тези с диабет, независимо от възрастта. Но най-често такива състояния възникват между 30-40 години”, казва ендокринологът Зухра Павлова.

Група експерти от Дания са проучили данните на от повече от 5 милиона души на възраст от 1 до 49 години, като работата им е продължи 10 години. Някои хора са били диагностицирани с диабет. Учените установили, че през периода на наблюдение, че 14 294 души са починали от патологии на сърцето и кръвоносните съдове, 669 от тях са имали диабет.

Лекар: Този зеленчук бори диабета и подобрява зрението

Експертите са сравнили медицинските досиета на хората, анализирайки тяхната анамнеза и са стигнаха до заключението: Младите хора с диабет тип 1 имат най-голям риск от фатални сърдечни проблеми - 20 пъти по-вероятно в сравнение със здравата популация. Що се отнася до младите хора с диабет тип 2, рисковете също съществуват, но не толкова високи: те се увеличават до 6 пъти.

„Научният труд на датски учени потвърждава необходимостта от внимателно проследяване на сърдечното състояние на диабетиците, дори ако те са все още млади. Наднорменото тегло се счита за допълнителен рисков фактор. Затлъстяването неминуемо води до сериозни сърдечни проблеми”, казва ендокринологът.

Учените предлагат хората с диабет тип 1 да носят специални устройства, които следят сърдечния ритъм и неговите аномалии и могат своевременно да информират за опасност.

Лекар: 3 чаши на ден от тази напитка предпазват от диабет и инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес