Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 10 здравословни причини да ядете по едно авокадо на ден

25 септември 2024, 19:25 часа

Имайки предвид всички ползи за здравето от авокадото, лекарите по света препоръчват ежедневната му консумация. Започнете днес и ще останете възхитени!

Има много причини, поради които трябва да обичате авокадото. Това е една от най-добрите храни, които можете да ядете напоследък. То е пълнo с полезни мазнини и се грижи за целия ви организъм.

Вижте още: Всички правят тази грешка: Как правилно да измерите кръвната си захар

Освен това авокадото лесно може да се превърне в добро допълнение към вашата закуска, обяд, междинно хранене и вечеря. Имайки предвид всички ползи за здравето на авокадото, лекарите по света препоръчват ежедневната му консумация.

Ето как едно авокадо на ден подобрява здравето и как да използвате всичките му предимства максимално:

Отслабване

Авокадото е чудесен начин за отслабване. Не се заблуждавайте от съдържанието му на мазнини, защото те осигуряват на тялото ви само добри, здравословни мазнини. Те ускоряват метаболизма и помагат за загуба на излишни килограми.

Според множество проучвания консумацията на половин авокадо на ден потиска пристъпите на глад до 5 часа след хранене.

Регулиране на кръвното налягане

В допълнение към факта, че авокадото е пълно с калций, това му позволява да доведе кръвното налягане до перфектен баланс. Калцият обикновено е отговорен за елиминирането на излишния натрий от тялото.

Ето защо авокадото може да почисти кръвоносните ви съдове и идеално да балансира кръвното ви налягане.

Вижте още: Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

Подобрява зрението

Авокадото е пълно с два вида основни каротеноиди: лутеин и зеаксантин. Тези две вещества драстично подобряват зрението при хора, които редовно консумират авокадо. Трябва също така да знаете, че авокадото има най-висок процент на тези вещества от всички естествени храни.

Контролира нивата на холестерола

Както вече споменахме, авокадото е пълно със здравословни мазнини, които помагат за регулиране на нивата на холестерола в тялото. Според множество проучвания авокадото е отлично за понижаване на лошия или LDL холестерол.

Профилактика на диабета

Друга голяма полза от яденето на авокадо на ден е, че ви предпазва от диабет. Изследователите са потвърдили чрез множество проучвания, че едно авокадо на ден идеално балансира инсулина и кръвната захар.

Помага при бременност

Ако досега не сте знаели, авокадото действа магически и върху бременни жени. Като се има предвид, че авокадото е пълно с витамини B6 и C, фолат и калий, авокадото подхранва плода и майката едновременно.

Друго голямо предимство на консумацията на авокадо по време на бременност е способността му да потиска сутрешното гадене .

Укрепване на костите

В резултат на богатото съдържание на витамин К, авокадото може да удебели структурата на костите и да предотврати тяхната чупливост. Освен това авокадото е пълно с витамин D и калций, които са от решаващо значение за правилното развитие и устойчивост на костите.

Хранене на тялото с хранителни вещества

Когато усетите, че диетата ви не върви, опитайте да ядете авокадо. Обогатено с минерали и витамини, които поддържат тялото сито и здраво, само една порция авокадо е необходима, за да получите желаното ниво на хранителни вещества. За да бъдем конкретни, едно авокадо на ден ще ви осигури следната стойност: 39% витамин К, 21% калий, 25% витамин С и 30% фолат .

Изграждане на хранителни вещества в тялото

За разлика от други храни, авокадото не само осигурява много хранителни вещества, но също така помага на тялото да ги абсорбира и съхранява правилно.

Понякога храносмилателната ни система може да „отмие“ важни хранителни вещества поради неправилно усвояване . Това е мястото, където авокадото ефективно помага за запазването на тези хранителни вещества. В резултат тялото ви ще има повече хранителни вещества, които да използва, когато е необходимо, като алфа и бета каротин, лутеин и ликопен.

Прием на здравословни мазнини

Здравословните мазнини са от съществено значение, ако искате да поддържате перфектна синергия на тялото и ума. Авокадото е една от храните, богати на здравословни мазнини, които основно помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми, инсулт и повишени нива на LDL холестерол .

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес