Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръвна захар на гладно - каква е нормата

02 октомври 2023, 14:41 часа
Реклама

Нивата на кръвната захар варират през деня в зависимост от приема на храна. След хранене коментираният показател се покачва, а сутрин след ставане има най-ниска стойност. При някои заболявания, като диабет, настъпва дисрегулация.

Норма на кръвната захар на гладно

На празен стомах нормалната стойност е 3,9-5,5 mmol/l, при ранен диабет 5,6-6,9 mmol/l, а при диабет ≥7 mmol/l.

Важно: Стойностите могат да варират в зависимост от вида на използваната кръв (плазма, венозна или капилярна).

Нормата на глюкозата при жените е 3,3-5,5 mmol/l. Свързаните с възрастта промени при жените, започващи от 50 години, формират други показатели.

Лекар: Правете това сутрин и няма да имате проблем с кръвната захар през деня

Нивото на глюкозата в кръвта на мъжете варира от 3,9 до 5,6 mmol/l. Ако пациентът не е ял 7-8 часа преди изследването, нормата след хранене варира от 4,1 до 8,2 mmol/l. При произволно временно вземане на кръв без връзка с консумацията на храна стойностите варират от 4,1 до 7,1 mmol/l.

За провеждане на изследването се взема капилярна кръв. За тази цел обикновено се използва набор от глюкомери, състоящ се от измервателно устройство, тест лента и убождане със сменяеми ланцети.

Капилярна кръв може да се получи чрез убождане на пръста , а при бебета - на петата. Тест лентата се поставя в глюкомера и влиза в контакт с капилярна кръв. След около 5-30 секунди уредът показва резултата.

Захарта осигурява енергия на клетките. Въглехидратите, абсорбирани от храната, навлизат в червата, разграждат се на по-малки захарни молекули и се абсорбират в кръвта. Хормонът, произвеждан от панкреаса, инсулинът, осигурява правилното им усвояване. Той е основният доставчик на енергия за клетките, до известна степен тяхното „гориво“. Без инсулин захарта не може да се усвои правилно.

Хората, чийто панкреас не произвежда достатъчно инсулин, страдат от диабет, трябва редовно да измерват този показател. При тях нивата му често са твърде високи. Това може да увреди трайно кръвоносните съдове и органи. В същото време в клетките има недостиг на енергия, според изданието The Health Site.

 

Нивото на кръвната глюкоза трябва да се определи в следните случаи:

  • при съмнения за диабет;
  • за проследяване и коригиране на терапията при диабетици;
  • ежегодно при хора с по-висок риск от диабет;
  • при оплаквания, показващи диабет (загуба на тегло, жажда, често уриниране);
  • при бременни жени и новородени деца;
  • при загуба на съзнание без видима причина;
  • при известни нарушения на въглехидратния метаболизъм (например поради ензимен дефицит)

Още: Тази ядка сваля холестерола и захарта, възрастните трябва да я ядат всеки ден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес